EP aicina atbrīvot Babariko un citus Baltkrievijas politieslodzītos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Viktors Babariko
Viktors Babariko Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien pieņēma rezolūciju par cilvēktiesībām Baltkrievijā, kurā aicina atbrīvot Baltkrievijas politieslodzītos un pārtraukt nežēlīgos ieslodzījuma apstākļus, informē EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

EP mudina Baltkrievijas iestādes pārtraukt slikto izturēšanos pret bijušo prezidenta amata kandidātu Viktoru Babariko un citiem politieslodzītajiem un nekavējoties un bez nosacījumiem viņus atbrīvot.

Deputāti nosoda "necilvēcīgo izturēšanos pret politieslodzītajiem un viņu ģimenēm" un aicina Baltkrieviju nodrošināt, lai apcietinātajiem būtu pieejama pienācīga medicīniskā palīdzība un būtu nodrošinātas tiesības tikties ar ģimenes locekļiem, advokātiem, diplomātiem un starptautiskām organizācijām, kas varētu novērtētu viņu stāvokli un sniegt palīdzību.

Babariko 2021.gada jūlijā tika notiesāts uz 14 gadiem cietumā par politiski motivētām apsūdzībām, un šā gada aprīlī viņš tika stacionēts ar piekaušanas pazīmēm, kuru dēļ viņam bija nepieciešama operācija.

ANO Augstais cilvēktiesību komisārs norādījis, ka Baltkrievijas režīms, īstenojot represijas pret politisko opozīciju un pilsonisko sabiedrību, ap 1500 politieslodzīto ieslodzījumā apstākļos, kas uzskatāmi par nežēlīgiem, necilvēcīgiem un pazemojošiem un par spīdzināšanu, un daži no viņiem mirst apcietinājumā.

EP deputāti atkārtoti pauž solidaritāti ar Baltkrievijas tautu cīņā par brīvu, suverēnu un demokrātisku valdību un nosoda Baltkrieviju par iesaistīšanos Krievijas agresīvajā karā pret Ukrainu. Viņi atkārtoti aicina Eiropas Savienību un dalībvalstis paplašināt sankcijas pret personām un organizācijām, kas atbildīgas par represijām Baltkrievijā, un saukt pie atbildības visus, kas vainojami pie sistemātiskas cilvēktiesību pārkāpšanas diktatora Aleksandra Lukašenko režīmā.

Rezolūcija tika pieņemta ar 533 balsīm par, 9 balsīm pret un 27 deputātiem atturoties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu