Virs Rīgas pacels papildinātās realitātes mākslas darbu "Polārā varavīksne" (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: lazyllama/Shutterstock

Atzīmējot starptautisko dienu pret homofobiju, bifobiju un transbobiju (IDAHOT), 17.maijā virs Rīgas tiks pacelts mākslinieka Kristapa Ancāna papildinātās realitātes mākslas darbs "Polārā varavīksne", informēja "Riga Pride 2023" līdzpriekšsēdētājs Kaspars Zālītis.

Mākslas darbs būs redzams 24. meridiāna līnijā visā pasaulē no Ziemeļu līdz Dienvidu polam visās viedierīcēs, izmantojot "Polar Rainbow" aplikāciju. Centrālais skatupunkts Latvijā būs Brīvības pieminekļa trīs zvaigznes Rīgā.

Ancāns izveidojis virtuālu dubultu varavīksni, lai godinātu un atbalstītu LGBTQ kopienas visā pasaulē, tādējādi aicinot sabiedrību uz izpratni, empātiju un solidaritāti. "Polārā varavīksne" ir veltījums Trešajai Atmodai, Baltijas ceļam, kad 1989.gada 23.augustā aptuveni divi miljoni cilvēku no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas sadevās rokās, izveidojot cilvēku ķēdi no Tallinas caur Rīgu līdz Viļņai.

"Polāro varavīksni" 2022.gada jūnijā Ņujorkā atklāja "Times Square Arts - Times Square Alliance" publiskās mākslas programma, kas ir lielākā publiskā platforma inovatīvajai mūsdienu performances un vizuālajai mākslai.

Pats Ancāns uzskata, ka mūsdienās māksla ir ne tikai kultūras, bet arī politiska izpausme. Viņš norādīja, ka cilvēktiesību aizsardzībai vēsturiski bijušas dažādas formas, un pašlaik, pateicoties jaunajām tehnoloģijām, iespējams izstrādāt komunikācijas un atbalsta instrumentus, kas ļauj dažādām kopienām visa pasaulē sanākt kopā.

"Savienojot abus zemeslodes polus, varavīksne atgādina par izaicinājumiem, kas joprojām pastāv, bet vienlaikus cenšoties radīt parādību, kas, lai arī īslaicīga, cerams, novedīs pie paliekošām izmaiņām", viņš stāstīja.

Līdz ar "Polārās varavīksnes" atklāšanu un varavīksnes karogu pacelšanu pie vairākām vēstniecībām, uzņēmumiem un kultūras objektiem 17.maijā sāksies laika atskaite līdz "Riga Pride", kas iekļaus pasākumu, mākslas instalāciju un performanču ciklu.

"Riga Pride" nedēļā no 29.maija līdz 4.jūnijam norisināsies vairāk nekā simts dažādu pasākumu un aktivitāšu, kurās aicināti pievienoties visi. 3.jūnijā notiks galvenais "Riga Pride" pasākums - gājiens "Mēs visi esam Latvija", kas Rīgas ielās pulcēs tūkstošiem cilvēku, un tam sekos īpašs koncerts "Atplauksti! Mātei Latvijai visi bērni ir mīļi".

Papildinātās realitātes mākslas darbs viedierīcēs būs pieejams no 17.maija līdz 4.jūnijam, izmantojot "Polar Rainbow" lietotni, kuru var lejupielādēt "Apple Store" un "Google Play" veikalos. Aplikācija ļauj lietotājiem varavīksni fotografēt un publicēt personalizētas digitālās pastkartes savās sociālo mediju platformās, izmantojot tēmturi "#PolarRainbow".

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu