Ukraina gribētu saņemt 40-50 iznīcinātājus F-16, norāda amatpersona (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kijiva vēlas no sabiedrotajiem saņemt 40-50 reaktīvos iznīcinātājus F-16, intervijā tīmekļa izdevumam "Politico" pavēstīja Ukrainas aizsardzības ministra padomnieks Jurijs Saks.

No šiem 40-50 iznīcinātājiem tiks izveidotas "trīs vai četras eskadriļas", kas Ukrainu aizsargās pret Krievijas izvērsto bombardēšanu, sacīja padomnieks.

Kaut arī Lielbritānija, Itālija, Francija un Vācija nevar piedāvāt F-16, "tām ir svarīga balss starptautiskajā koalīcijā", un Ukraina gribētu, lai tās pamudinātu tādus savus sabiedrotos ASV un Turciju.

Kā sacīja padomnieks, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vēlas, lai jautājums par F-16 būtu galvenais šīsnedēļas G7 samitā Hirosimā un NATO samitā jūlijā Lietuvā.

Ukraina jau vairākus mēnešus mudina sabiedrotos piešķirt tai modernas kaujas lidmašīnas, vispirms jau F-16, tomēr sabiedrotie pagaidām atsakās to darīt.

Sākotnēji atteikums tika skaidrots ar nevēlēšanos lieki provocēt Krieviju, bet pēc tam ar tehniskiem un citiem sarežģījumiem.

ASV ražotie F-16 ir daudzu rietumvalstu bruņojumā, un dažas no tām jau ir gatavas nodot lidmašīnas Ukrainai, ja NATO tiks panākts konsenss.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu