Dārza mājiņas izvēle un iekārtošana

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Mīlestība pret dārzu un augiem mums nav sveša. Tā ir jau paaudzēs piekopta brīvā laika pavadīšanas nodarbe,  patīkams hobijs un nozīmīgs ģimenes ēdienkartes papildināšanas veids ar veselīgu un dabīgu pārtiku. Dārzkopības entuziastu skaits turpina augt visā pasaulē, piesaistot arvien vairāk gados jaunus cilvēkus un jaunas ģimenes.

Kāpēc dārzkopība šobrīd ir tik populāra?

  • Augoša interese par veselīgu pārtiku

Tiecamies dzīvot veselīgāk, ēst svaigus un veselīgus pārtikas produktus, kas ir audzēti bez ķīmiskiem pesticīdiem un mēslojumiem. 

  • Interese par dabu un ilgtspējīgu dzīvesveidu

Vēlamies būt vairāk saistīti ar dabu un dzīvot ilgtspējīgu dzīvesveidu, kurā tiek izmantoti videi draudzīgi materiāli un resursi. Dārzkopība ir veids, kā veicināt šādu dzīvesveidu, jo tā palīdz samazināt pārtikas produktu transportēšanas izmaksas un emisijas.

  • Iespēja atpūsties un relaksēties

Dārzkopība var būt lielisks veids, kā atpūsties pie dabas un relaksēties, kopā jēgpilni pavadīt brīvo laiku.

Dārza mājiņas – atbalsts dārza darbu veicējiem

Dārza darbiem nepieciešamie instrumenti, aprīkojums augu laistīšanai, mēslojums, dārza ķerra, spainis, lejkanna un daudzi noderīgie sīkumi, kas dārzniekam svarīgi dārza sezonas laikā, ir kaut kur jānovieto, lai tos viegli pārskatīt, paņemt un glabāt. Tādēļ tik svarīgi iegādāties dārza mājiņu. Ap dārza mājiņu ļoti bieži veidojas arī atpūtas zona vai vieta ēst gatavošanai brīvā dabā. 

Nelielās dārza mājiņas kā dārza instrumentu glabātuves ir diezgan populāras. Šāda dārza mājiņa nodrošina drošu un sausu vietu, kur uzglabāt un novietot instrumentus un dārza aprīkojumu. Tur ērti ievietosies ne tikai nelielais dārza darbu inventārs -  zaru zāģis, cirvis, grābeklis, laistīšanas aprīkojums, lāpstas un dakšas, bet arī ķerra, kultivators, dārza traktors un piekabe. Turklāt, gaumīga dārza māja uzlabos dārza izskatu.

Foto: Publicitātes foto

Dārza mājiņu dizaini ir dažādi un atkarīgi no personīgām vēlmēm, vajadzībām un stilistikas izvēles. Lūk, daži no visbiežāk sastopamajiem dārza mājiņu dizainiem:

  • Klasiskais stils

Klasiskā stila dārza mājiņas ir parasti izgatavotas no koka. Šis dizains var būt piemērots tiem, kas vēlas savā dārzā radīt elegantu un tradicionālu izskatu. 

  • Minimālistiskais stils

Minimālistiskā stila dārza mājiņas parasti ir vienkāršas, ar lakonisku dizainu un funkcionālas. Tās viegli iekļaut jebkura dārza konceptā. Izgatavošanas materiāls: metāls, koks, retāk – plastikāts.

  • Kotedžas stils

Kotedžas stila dārza mājiņas parasti ir izgatavotas no koka un iekļauj tradicionālas detaļas. Šis dizains var būt piemērots tiem, kas vēlas savā dārzā radīt romantisku mājīgu omulību.

Padomājiet, kā iekārtosiet dārza mājiņu. Vai tajā būs apgaismojums? Kur glabāsies instrumenti? Vai ērtāk izmantot dažādus sienas organizatorus vai būs nepieciešami arī plaukti? 

Foto: Publicitātes foto

Dārza instrumentu organizatori, kas nodrošina mantu glabāšanu, var būt ļoti noderīgi. Šie organizatori var būt izgatavoti no dažādiem materiāliem, piemēram, no koka, metāla vai plastmasas, un var iekļaut dažādus glabāšanas risinājumus, piemēram, āķus un kronšteinus, plauktus, kastes, atvilktnes. 

Tomēr ir jāņem vērā, ka mājiņas iegāde var būt salīdzinoši dārga, un tās uzstādīšana prasa laika un resursu ieguldījumu. Tirdzniecības centra internetā 220.lv piedāvājumā atradīsiet dažāda izmēra un materialitātes dārzā mājiņu modeļus, kas atbilst dažādām cenu kategorijām. 

Dārza mājiņa var būt noderīga daudzos veidos, un tās novietojums var būt atkarīgs no lietotāju vēlmēm un vajadzībām.

Ja dārza mājiņa ir paredzēta arī kā atpūtas vieta, piemēram, lai baudītu skatu uz dārzu, tās novietojums nav nejaušs, bet daļa no kopējā dārza plānojuma. Turklāt, dārza mājiņa var būt arī izvietota tālu no mājas, ja tā ir paredzēta kā atpūtas vieta, kur atpūsties no ikdienas steigas un izbaudīt klusumu un mieru. 

Svarīgi ir arī ņemt vērā drošības aspektus ( signalizācijas uzstādīšana, āra apgaismojums) un atbilstību vietējiem apbūves noteikumiem. Pirms veicat dārza mājiņas iegādi, vispirms būtu prātīgi konsultēties savas pašvaldības būvvaldē, jo katrā pašvaldībā ir savi teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu