Krievijā virsskaņas raķešu izstrādātājus apsūdz valsts nodevībā (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikimedia Commons

Valsts nodevības lietu vilnis, kas strauji pieņēmās spēkā pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā, sasniedzis arī lielāko Krievijas aizsardzības rūpniecības zinātnisko centru – Novosibirskā bāzēto Teorētiskās un lietišķās mehānikas institūtu (ITPM).

Jau trīs ITPM zinātnieki aizturēti saistībā ar apsūdzībām valsts nodevībā. Par šādu noziegumu Krievijā var piespriest pat mūža ieslodzījumu, vēsta Krievijas neatkarīgais medijs “The Moscow Times”.

Visi aizturētie zinātnieki nodarbojušies ar virsskaņas lidaparātu izstrādi.

16.maijā ITPM paziņoja par Valērija Zveginceva aizturēšanu saistībā ar apsūdzībām valsts nodevībā. Zvegincevs ir zinātņu doktors, kurš institūtā izveidoja lielu ātru aerodinamikas laboratoriju.

Zvegincevs jau kopš 7.aprīļa atrodas mājas arestā.

ITPM direktors un Zveginceva tiešais priekšnieks Aleksandrs Šipļuks tika aizturēts jau pagājušā gada augustā un pārvests uz izolatoru Maskavā.

Šipļuks tika aizturēts dažas dienas pēc institūta galvenā zinātniskā darbinieka Anatolija Maslova aizturēšanas. Šipļukam un Maslovam arī tika izvirzītas apsūdzības valsts nodevībā.

Abi zinātnieki ilgāk nekā desmit gadus izstrādājuši virsskaņas raķetes.

Par virsskaņas ieroču radīšanu Krievijā diktators Vladimirs Putins publiski paziņoja 2018.gada martā.

Toreiz Putins prezentēja Krievijā izstrādāto pretkuģu raķeti “Cirkon”, starpkontinentālo ballistisko raķeti “Avangard” un virsskaņas raķeti “Kinžal”.

Šā gada maija sākumā Ukrainas armija pirmo reizi paziņoja, ka tai izdevies notriekt okupantu “Kinžal” raķeti. Vēlāk šo informāciju apstiprināja arī Pentagons.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu