Nākamnedēļ darbu varētu atsākt staru terapijas aparāts vēža pacientiem Austrumu slimnīcā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) nākamajā nedēļā darbu varētu atsākt staru terapijas aparāts vēža pacientiem, norāda RAKUS valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs.

Pusgada laikā iekārta saplīsusi jau divas reizes. Pēdējo reizi tas notika 12.maijā, kad tika konstatētas problēmas ar iekārtas dzesēšanas sistēmu, vēstīja Latvijas Televīzija. Taču jau vakarpusē bija konstatēts, ka bojāta ir rentgena spuldze, kas nosūtīta uz iekārtas ražotāja rūpnīcu.

Savukārt iepriekš aparāts salūza pagājušā gada rudenī, taču to salaboja, bet tagad tas atkal nedarbojas. Sašutumu sociālajos tīklos paudusi kāda sieviete, kura uz šo procedūru aizvedusi savu māti. Iekārtu remontu dēļ aizvadīto divu gadu laikā staru terapijas pakalpojums sniegts ievērojami mazāk nekā plānots.

Staņēvičs piekrita, ka iekārtas plīšana nenāk par labu pacientiem no vairākiem apsvērumiem, tomēr esot arī labā ziņā. Bojātā spuldze ir atnākusi uz Latviju, un, ja pārbaudes laikā tā tiks akceptēta, tad jau nākamajā nedēļā varēs atsākt darbu ar šo iekārtu.

Valdes priekšsēdētājs atzina, ka atkārtota iekārtas plīšana apdraud pacientu izveseļošanās kursu, rada papildu slodzi ārstiem un māsām, kas strādā ar šiem pacientiem, kā arī rada sliktu reputāciju slimnīcai. Pēc viņa paustā, slimnīca situāciju uztver nopietni un risina to kopā ar attiecīgajiem speciālistiem gan no tehniskā dienesta, gan arī ārstnieciskā dienesta. Savukārt tur, kur tas iespējams, pacients tiek novirzīts uz citām aprūpes vietām un aparātiem.

RAKUS esot apzinājusi nepieciešamību pēc jaunas staru terapijas iekārtas, un iekārtu nomaiņa varētu izmaksāt ap pusmiljonu eiro. Šobrīd slimnīca strādā pie Kapitālinvestīciju plāna, kuru varētu realizēt un attiecīgi arī saprast, kurš ir tas brīdis, kad iekārtu varētu nomainīt.

"Ir jāsaprot, ka ļoti daudz iekārtas mūsu slimnīcā nav jaunas, tās ir jāatjauno. Mēs šogad realizējam Ilgtspējas programmu tehniskajiem aprīkojumiem, lai varētu paredzēt šo [iekārtas dzīves] ciklu pēc sešiem desmit gadiem, kad tā jāmaina, lai tas nebūtu kā pārsteigumus," sacīja Staņēvičs.

Pēc viņa paustā, atspoguļojot minēto Ilgtermiņa plānā, varētu runāt par to ar kapitāldaļu turētāju, proti, Veselības ministriju, un iesaistītajām pusēm, lai saprastu, kādu finansējuma risinājumu var rast.

Jau ziņots, ka Gaiļezerā atkal saplīsis staru terapijas aparāts ādas vēža pacientiem, vēstīja Latvijas Televīzija.

Iepriekš aparāts salūza pagājušā gada rudenī, taču to salaboja, bet tagad tas atkal nedarbojas. Sašutumu sociālajos tīklos paudusi kāda sieviete, kura uz šo procedūru aizvedusi savu māti. Iekārtu remontu dēļ aizvadīto divu gadu laikā staru terapijas pakalpojums sniegts ievērojami mazāk nekā plānots.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas Terapeitiskās radioloģijas un medicīniskās fizikas klīnikas vadītājs Artūrs Šorubalko atzinis, ka iekārta saplīsa 12.maijā. Tika konstatētas problēmas ar iekārtas dzesēšanas sistēmu.

Uz slimnīcu tika izsaukta servisa firma, kas konstatēja nopietnu iekārtas bojājumu. Savukārt 12.maija vakarpusē bija konstatēts, ka bojāta ir rentgena spuldze, kas nosūtīta uz iekārtas ražotāja rūpnīcu.

"Mēs esam saņēmuši atbildi, ka spuldze ir atpakaļceļā uz Latviju un rīt tā būs valstī. Tas nozīmē, ja inspicēšanas firma visu akceptēs, tad 30.maijā vai 31.maijā varēs atsākt darbu ar šo iekārtu. Tāds ir mūsu remonta plāns," sacīja Šorubalko.

Laikā, kad iekārta saplīsa, staru terapiju saņēma 25 pacienti. Visiem pacientiem esot izveidoti jauni staru terapijas plāni un viņi terapiju turpina saņemt ar citu iekārtu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu