Jautājums par Imantā notikušo "linča tiesu" skatīts arī Rīgas domē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izkārtne pie Rīgas domes ēkas.
Izkārtne pie Rīgas domes ēkas. Foto: Evija Trifanova/LETA

Nepieciešama attieksmes maiņa visās institūcijās, 24. maijā Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas sēdē teica komitejas vadītāja Linda Ozola.

Komiteja skatīja jautājumu par maija sākumā Imantā notikušo jaunieša piekaušanu un mēģinājumiem sarīkot "linča tiesu".

Ozola norādīja, ka attieksme maiņa ir nepieciešama katrā jomā, vai tā būtu izglītība, policija un citas. Tostarp nepieciešama arī būtiska vecāku iesaiste. Viņas ieskatā, bērni ar šo rīcību tikai atspoguļo to, ko ir guvuši. Iespējams, viņi nezina, kā šādas situācijās rīkoties, kad kāds ir pakļauts pazemošanai un mobingam, pārējie nezina kā rīkoties un pieslienas stiprākajam, sacīja Ozola.

Viņa uzsvēra, ka Latvijā demogrāfijas dati liecina, ka sabiedrība nedrīkst zaudēt nevienu bērnu, nevienu sabiedrības locekli un mērķis esot panākt, lai neviens netiktu atstumts.

Savukārt Izglītības pārvaldes priekšnieks Ivars Balamovskis norādīja, ka šajā situācijā iesaistītās struktūras rīkojušās atbilstoši un konflikti tika novēsti. Balmovskis uzsvēra, ka šo situāciju nedrīkst saistīt tikai ar atsevišķām skolām Imantā. Tie neesot bijuši vienas skolas bērni.

Viņš norādīja, ka pēc vardarbības gadījuma Imantā, tika sasaukta ļoti plaša starpinstitucionālā sanāksme, kurā tika izvērtēts notikušais.

Arī Valsts policijas un Rīgas pašvaldības policijas pārstāvji norādīja, ka pēc šiem notikumiem tika izvērtēta esošo sadarbības algoritmu darbība un vērtēts, kā sadarbību uzlabot.

Komitejas sēdē tika plaši apspriesti iespējamie risinājumi un tika norādīts, ka sodi šādās situācijās nepalīdz, bet nepieciešams rūpīgs prevencijas darbs.

Kā ziņots, Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar pusaudžu izplatīto iniciatīvu pulcēties Imantas mikrorajonā, lai reaģētu uz 5.maijā notikušo vienaudža piekaušanu.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Staļģevics aģentūrai LETA pastāstīja, ka saistībā ar 5.maija uzbrukumu pusaudzim sākts kriminālprocess par huligānismu ar miesas bojājumu nodarīšanu, un lietā visas iesaistītās personas ir noskaidrotas. No tām piecas veica pašu uzbrukumu, bet pārējās notiekošo vēroja, norādīja Staļģevics.

Lielākā daļa pusaudžu ir nopratināti, un šie bērni ir vecumā no 13 līdz 15 gadiem, taču izmeklēšanas darbības turpinās, tostarp, pusaudžu pašu uzņemto video kā pierādījumu nostiprināšana.

Latvijā likums paredz kriminālatbildību no 14 gadu vecuma. Par minēto nodarījumu likums paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu, vai naudas sodu.

Jaunākiem šajā incidentā iesaistītajiem bērniem var piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus, piemēram, brīdinājumu, uzlikt par pienākumu atvainoties cietušajam, noteikt uzvedības ierobežojumus, ievietot bērnu sociālās korekcijas izglītības iestādē vai piemērot probācijas novērošanu.

Tāpat policija noskaidrojusi patlaban divus vismaz 14 gadus vecus pusaudžus, pēc kuru iniciatīvas izvietojot informāciju sociālajos tīklos, 7.maijā notika pulcēšanās Imantas mikrorajonā, lai reaģētu uz 5.maijā notikušo vienaudža piekaušanu.

Arī šajā gadījumā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par huligānismu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu