Latkovskis: Prezidenta vēlēšanās Rinkēvičs būtu pelnījis saņemt 79 balsis (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis
JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis Foto: Zane Bitere / LETA

Ilggadējais ārlietu ministrs, "Jaunās vienotības" (JV) izvirzītais kandidāts Valsts prezidenta amatam Edgars Rinkēvičs (JV) valsts pirmās personas vēlēšanās būtu pelnījis saņemt 79 balsis, pauda JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

Viņš atzīmēja, ka JV joprojām cer uz Saeimas deputātu vairākuma atbalstu Rinkēvičam, jo viņš esot labākais starp kandidātiem un arī sevi pierādījis.

Latkovskis uzsvēra, ka pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā valstī nav svarīgāka jautājuma par drošību. Valsts prezidentam ir divas būtiskās funkcijas - reprezentatīvā un drošības. Reprezentatīvo funkciju Rinkēvičs varēs nodrošināt savu valodas zināšanu, starptautiskās pieredzes un arī kontaktu dēļ.

JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs norādīja, ka daudzviet pasaulē tieši no ārlietu ministriem izaug nākamie prezidenti.

Runājot par drošības funkciju, Latkovskis uzsvēra, ka Rinkēvičs ilgstoši ir strādājis Nacionālās drošības padomē, kā arī strādājis ar slepeniem dokumentiem, un viņam ir visas pielaides, tostarp NATO un Eiropas Savienībā. Rinkēvičs ir piedalījies arī lēmumu pieņemšanā par sankcijām un ieroču piegādēm Ukrainai.

"Rinkēvičs ir pārbaudīts cilvēks. Turklāt, atšķirībā no diviem citiem kandidātiem, viņš ir izgājis cauri Saeimas vēlēšanu sietam. Viņš saņēma lielāko plusiņu skaitu no visiem Saeimā ievēlētajiem deputātiem. Tas nozīmē, ka viņam ir arī sabiedrības atbalsts," sacīja JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs, paužot cerību, ka arī citas valstiski domājošas Saeimas frakcijas atbalstīs Rinkēviču.

Taujāts, vai prezidentu izdosies ievēlēt vēlēšanu pirmajā kārtā 31.maijā, Latkovskis atzīmēja, ka viņa uzdevums ir panākt, lai nodrošinātu JV kandidātam nepieciešamo atbalstu, kas ir 51 balss, bet "jo vairāk, jo labāk un drošāk".

Atsaucoties uz savu politisko pieredzi, JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka viņš neizslēdz neviena scenārija attīstību.

"Ja situācija kaut kādā veidā mainīsies un būs nepieciešami jauni lēmumi attiecībā uz balsojumiem, mēs operatīvi sanāksim kopā un lemsim. Mēs esam gatavi visam, bet savus spēkus, enerģiju ieguldām, lai nodrošinātu Rinkēvičam atbalstu un ievēlēšanu prezidenta amatā 31. maijā," teica politiķis.

Runājot par iespējām izmaiņām valdībā pēc prezidenta vēlēšanām, Latkovskis minēja, ka tad, kad Valsts prezidents Egils Levits atsauca savu kandidatūru uz valsts pirmās personas amatu, JV rīkojās ātri un izvirzīja savu kandidātu.

"JV frakcijas 26 balsis tiks atdotas mūsu kandidātam. Man nav garantiju, ko darīs citi. Es izsaku cerību par 79 balsīm. Mums ir jābūt drošiem, ka prezidenta amatā ievēlēs tādu cilvēku, kurš pilnībā atbalsta Latvijas neatkarību, demokrātiju un virzību uz Rietumiem, nevis skatās Austrumu virzienā, ko daži spēki Saeimā paģērē, cerot uz citu kandidātu," sacīja Latkovskis.

Jau vēstīts, ka maija pēdējā dienā gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām ir izvirzīti trīs kandidāti - koalīcijā ietilpstošā "Apvienotā saraksta" dibinātājs, uzņēmējs Uldis Pīlēns, premjera partijas JV biedrs, ārlietu ministrs Rinkēvičs un opozīcijas partijas "Progresīvie" izraudzītā publiskās pārvaldības eksperte Elīna Pinto. Trešais koalīcijas partneris - NA - bija plānojis Valsts prezidenta amatam virzīt pašreizējo prezidentu Levitu, bet Levits no kandidēšanas atteicās, redzot, ka viņa ievēlēšanai koalīcijas balsu nepietiks.

Koalīcijas politiķi pašlaik neredz iespēju vienoties par vienu kandidātu uz Valsts prezidenta vēlēšanu pirmo kārtu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu