Ukraina nepieņem Krievijas „miera” nosacījumus (14)

TVNET/LETA/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieks Mihailo Podoļaks
Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieks Mihailo Podoļaks Foto: AP/Scanpix

Ukraina sestdien noraidīja Krievijas ārlietu ministra vietnieka intervijā nule paustos nosacījumus miera panākšanai, arī prasību Kijivai atzīt "jaunās teritoriālās reālijas", Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietniekam Mihailo Podoļakam uzsverot, ka reālistiski ir tikai Kijivas atbildes nosacījumi.

""Krievijas prasības", kas tika paustas ar Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvja muti, drīzāk apstiprina Krievijas vadības juridisko un faktisko rīcībnespēju. Tāpēc reālistiski ir tikai "Ukrainas atbildes nosacījumi"," tviterī norādīja Podoļaks.

"Tūlītēja visa karaspēka izvešana no Ukrainas suverēnās teritorijas. Fakta, ka PSRS ir izjukusi un postpadomju valstīm ir suverenitāte pilnā apjomā, galīgā atzīšana. Kara noziedznieku un kara autoru izdošana,"

uzskaitīja padomnieks.

"Demilitarizācijas zonas (buferzonas) nostiprināšana Krievijas teritorijā. Uzbrukuma ieroču (paaugstinātas darbības raķešu) skaita samazināšana. Starptautiska konference Krievijas kodolarsenāla kontroles organizēšanai," turpināja Podoļaks.

"Juridiski fiksēta reparāciju izmaksu programma, ieskaitot brīvprātīgu atteikšanos no citās valstīs arestētajiem Krievijas aktīviem par labu Ukrainai," atbildes nosacījumu uzskaitījumu noslēdza padomnieks.

Savukārt Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks platformā "Telegram" uzsvēra, ka

nekādu sarunu ar Krieviju nebūs, līdz Krievijas karaspēks nebūs izvests no Ukrainas teritorijas.

"Nav tāda spēka, kas šodien piespiestu Ukrainas sabiedrību un valsts vadību runāt ar krieviem, kamēr mūsu teritorijā ir Krievijas karaspēks," uzsvēra Jermaks.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Mihails Galuzins intervijā ziņu aģentūrai TASS uzskaitīja vismaz sešus nosacījumus tam, lai tiktu izbeigts karš ar Ukrainu. Viens no tiem - Ukrainai "jāpārtrauc kaujas darbības".

Līdzās tam, ka Ukrainai ir jāpārtrauc pretoties, "noregulējuma" labā Ukrainai arī jāatsakās no Rietumu ieroču piegādēm.

Stabila miera labā Ukrainai arī jāatsakās no iestāšanās NATO un Eiropas Savienībā, jāatzīst "jaunās teritoriālās reālijas", jāatzīst krievu valoda par valsts valodu un jāievēro cilvēktiesības, arī reliģiskās pārliecības brīvība, sacīja amatpersona, ar to, šķiet, domājot Maskavas interpretāciju šiem jēdzieniem.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vairākkārt uzsvēris, ka galvenais nosacījums kara izbeigšanai ir Krievijas karaspēka izvešana.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu