ASV Kongress cenšas paātrināt ieroču piegādi Ukrainas pretuzbrukumam (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Kongresā daži likumdevēji vēlas panākt, lai prezidenta Džo Baidena administrācija ātrāk nodrošinātu Ukrainai veiksmīgam pretuzbrukumam nepieciešamos ieročus. Teksasas štata republikāņu kongresmenis Kīts Selfs sacīja, ka Ukrainai „tāldarbības artilērija ir svarīgāka par F-16”, vēsta „Amerikas Balss”.

„Kā es teicu prezidentam Zelenskim, kad biju Ukrainā, es uzskatu, ka ukraiņiem tālas darbības rādiusa artilērija ir vajadzīga vairāk nekā „F-16”. Es nesaprotu, kāpēc mēs viņiem nepiegādājam ballistiskās raķetes ATACMS. Šīs raķetes tiek izšautas no HIMARS, kas ukraiņiem jau ir. Tāpēc uzskatu, ka artilērija Ukrainai ir svarīgāka par „F-16” lidmašīnām,” viņš teica.

Tajā pašā laikā demokrātu kongresmene no Pensilvānijas Madlēna Dīna uzskata, ka Ukraina ir jānodrošina ar visu nepieciešamo un pēc iespējas ātrāk, taču ar nosacījumu, ka ieroči netiek izmantoti uzbrukumam Krievijai.

„Esmu ļoti gandarīta par administrācijas lēmumu apmācīt Ukrainas spēkus darboties ar iznīcinātājiem „F-16”. Mums jābūt drošiem, ka Ukraina uzvar šajā karā un drīzāk izdarīs to ātrāk nekā vēlāk, lai mēs varētu glābt dzīvības, glābt viņu īpašumus, glābt kultūru un visu to vērtīgo, kas pārstāv Ukrainu,” viņa sacīja.

Dīna piebilda, ka Ukraina ir jānodrošina ar visu nepieciešamo, lai tā uzvarētu.

Misūri štata republikāņu kongresmene Anna Vāgnere atzīmēja, ka Baidena administrācija nesniedz palīdzību Kijivai pietiekami ātri. Turklāt, pēc viņas teiktā, NATO valstīm būtu aktīvāk jāiesaistās palīdzības sniegšanā Ukrainai un kopumā alianses nodrošināšanā.

„Mums ir jādod Ukrainai visi ieroči un instrumenti, kas tai nepieciešami, lai sakautu Putinu. Ja ukraiņi ir gatavi cīnīties un upurēt paši savu dzīvību, mums šeit Amerikā, kā arī visām NATO dalībvalstīm ir jāatbalsta ukraiņi ar visu nepieciešamo un pēc iespējas ātrāk,” viņa sacīja.

Demokrātu kongresmenis Džims Kosta uzskata, ka tas ir tikai laika jautājums, kad Ukraina pēc pilotu apmācības saņems iznīcinātājus. Runājot par tāla darbības rādiusa raķetēm, Kosta pauda pārliecību, ka Kongresam jāturpina abu partiju spiediens uz Baidena administrāciju arī šajā jautājumā.

Iepriekš ASV republikāņu senators Lindsijs Greiems, viesojoties Kijivā, atbalstīja agrīnu tāla darbības rādiusa ATACMS raķešu un kasešu munīcijas piegādi Ukrainai, sakot, ka tas tuvinās kara beigas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu