11 Krētas instagramīgākās vietas iespaidīgām fotogrāfijām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: fokke baarssen/shutterstock

Rozā smilšu pludmale, lielākais palmu mežs Eiropā, noslēpumiem apdvestais Mīnotaura labirints, pasaulē vecākās pilsētas šauro ieliņu romantika – to visu var redzēt un piedzīvot, dodoties atvaļinājumā uz Grieķijai piederošo Krētu. Izvēloties atpūtai šo fotogēnisko salu, nošausi trīs zaķus ar vienu šāvienu, apvienojot laiskošanos Krētas gleznainajās pludmalēs ar interesantām ekskursijām un instagramīgām fotogrāfijām, kas izpelnīsies dāsnu sirsniņu un īkšķīšu birumu sociālajos tīklos.

Krēta nav tikai vienkārši lielākā Grieķijas sala vai ģeogrāfiskas koordinātas kartē, kur gadu tūkstošiem krustojušies jūrasbraucēju ceļi starp Eiropu, Āziju un Āfriku. Tā ir starp civilizācijas senākajiem šūpuļiem, kura noslēpumi vēl joprojām pilnībā nav atminēti. Salinieki paši to skanīgi sauc par megali nisi - kas nozīmē Lielā sala. Senatnē to pazina kā vēju salu un ticēja, ka te ir mājvieta vēju dievam Eolam.

Krētu mēdz uzskatīt par Eiropas vistālāko dienvidu punktu. Tā atrodas uz 35. ziemeļu paralēles un tāpēc vairāk uz dienvidiem nekā Āfrikas kontinenta ziemeļu piekraste. Salā dzīvo apmēram 600 tūkstoši iedzīvotāju, par kuru ienesīgāko saimniecības nozari kļuvis tūrisms. Ik gadus sezonas laikā salu apmeklē vairāk nekā 2 miljoni atpūtnieku.

Ņemot vērā salas ģeogrāfisko novietojumu, te valda maigs, veselīgs un noturīgs klimats. Vidusjūras klimatam tipiskā vasara ir gara un sausa. Salas ziemeļu piekrastē, kur atrodas izslavētie Krētas kūrorti, sezona turpinās līdz oktobrim, kad gaisa temperatūra ir pie +30 grādiem un ūdens temperatūra jūrā ir apmēram +26 grādi. Naktis ir siltas un maigas, īsti piemērotas šeit raksturīgajai vēlo vakaru rosībai tavernās un veikaliņos.

Sadarbībā ar “Novatours” atklāsim 11 pārsteidzošas vietas Krētā, kur uzņemtās fotogrāfijas nevienu nespēs atstāt vienaldzīgu.

Drūmiem noslēpumiem apdvestā Spinalonga

Spinalongas sala, kas atrodas Elundas līcī Krētas ziemeļaustrumos, ir iemantojusi atpazīstamību kā pēdējā aktīvā spitālīgo kolonija Eiropā. Salas drūmiem noslēpumiem apdvestās vēstures un neparastā skaistuma kombinācija ik gadu piesaista daudz apmeklētāju. Spinalonga ir īsta fotogrāfu paradīze, tāpēc esam pārliecināti, ka arī tev šeit izdosies uzņemt pārsteidzošus kadrus.

Matalas zilās kāpnes un klinšu alas

Matalas ciemats ir viens no populārākajiem Krētas tūrisma galamērķiem. Šeit meklējama krāšņākā pludmale Heraklionas prefektūras dienvidos, kas ir slavena ar klintīs izgrebtajām alām un 70. gadu hipijiem, un ikoniskas, zili krāsotas kāpnes, kas piesaista iespaidīgu foto kārotājus.

Matalas pludmales slavenākā iezīme ir daudzās romiešu un kristiešu laikmeta kapenes, kas pirms tūkstošiem gadu izgrebtas kaļķakmens klintī. Daudzās alas sastāv no istabām, kāpnēm, gultām, logiem un kādreiz tikušas izmantotas dzīvošanai. Ap 60. - 70. gadiem šajās alās savu paradīzi atrada hipiji.

Palmu mežs Vai paradīzes pludmalē

Šajā Krētas pludmalē var izbaudīt tropiem raksturīgu noskaņu, jo to ieskauj skaistas, garas palmas un līča vidū atrodas neliela saliņa. Interesanti, ka Vai palmu mežs ir lielākais palmu mežs Eiropā. Mūsdienās tā tiek uzskatīta par vienu no skaistākajām Krētas daļām, un Eiropas Savienība pludmalei ir piešķīrusi Zilo karogu.

Saskaņā ar nostāstu, arābu pirāti ieradās Vai ar saviem kuģiem, ēda līdzpaņemtos dateles, meta kauliņus zemē, un no tiem izauga Vai skaistās palmas.

Retimnas šarms

Krētā, rietumos no Iraklijas, atrodas Retimna – kalnains un ļoti ainavisks apgabals. Daba šajā vietā pārsteidz ar savu skaistumu – gar tīrās un spožās jūras krastiem slejas varenas klintis, kuras izvagojušas grotas, bet līču krastos paslēpušās mazas smilšu pludmalītes.

Peldošo kuģu buras, piekrastes tavernas un zivju restorānu terases rada savādu sajūtu – it kā šī vieta būtu veidota pēc pasaku grāmatas ilustrācijām. Uzplaukumu Retimnas pilsēta piedzīvoja venēciešu valdīšanas gados, kad tika uzcelta pilsēta un osta. Retimna ir saglabājusi savu seno apbūves šarmu: tajā var skatīt gan vēsturiskas baznīcas, gan venēciešu celtās dzīvojamās ēkas un turku mošejas, taču šīs apbūves krāšņākā pērle ir 15. gs. celtais cietoksnis pakalna virsotnē.

Florences un Venēcijas burvības apdvestā Hanija

Pirms Iraklijas iecelšanas galvaspilsētas godā 1971. gadā, tieši Hanija bija Krētas galvaspilsēta, un vēl aizvien ir otra lielākā Krētā, kā arī tiek uzskatīta par vecāko pilsētu pasaulē. Hanija iedalās divās manāmi atšķirīgās zonās - vecajā un ievērojami lielākajā, jaunajā pilsētas daļā.

Vecpilsēta, kas, par spīti 2. Pasaules kara postījumiem, skaitās viena no skaistākajām Krētā, atrodas pie senas un gleznainas venēciešu ostas (kas atšķirīgā dienas daļā un apgaismojumā rada citu noskaņu) un ir kā matrikss, no kura izriet visa jaunā apbūve. Reiz šo pilsētu apjoza venēciešu nocietinājumi, no kuriem līdz mūsdienām saglabājušies austrumu un rietumu sienu fragmenti. Hanijai, neapšaubāmi, piemīt Florences un Venēcijas pilsētu burvība, apvienojumā ar labākajām Krētas iedzīvotāju tradīcijām un kultūru.

Seitan Limania tirkīzzilais ūdens un klintis

Seitan Limania ir viena no gleznainākajām Krētas pludmalēm. Tā atrodas aptuveni 20 kilometrus no Hanijas. Tā atšķiras no visām pārējām pludmalēm ar to, ka, lai pie tās nokļūtu, jāmēro mazliet ekstrēms ceļš lejup no klints pa taku, kura vietumis paģēr mesties četrrāpus. Tomēr pūles ir tā vērtas, jo, nonākot lejā, skatam paveras brīnumains skats. Lai arī pludmale ir samērā neliela, tirkīzzilais ūdens un klinšainās sienas liek sajūsmā iespiegties. Atrodoties tur, nākas secināt – šis ir viens no paradīzes nostūriem, kur gribas palikt mūžīgi! Asāku izjūtu cienītāji te noteikti piebiedrosies tiem dullīšiem, kuri aizrautīgi ūdenī lec no klints malas.

Majestātiskā Samārijas aiza

Samārijas aizai nācionālā parka statuss piedēvēts kopš 1962. gada, un tā ir skaista vieta, kur doties garā pastaigā. Apmeklētāji gājienu parasti uzsāk aizas augšdaļā ar augstumu 1250 m. Ceļš ved cauri bagātīgiem mežiem un seko upei, kas daudzviet veido ūdenskritumus. Kopējais pastaigas garums ir 16 km, un tā kā taka ved lejup, tā ir diezgan viegla un relaksējoša. Pārgājienā iespējams redzēt unikālu skatu – aizas šaurāko vietu, ko dēvē par aizas vārtiem. Vietējo ieteikums ir pārgājienu uzsākt saullēktā, lai izvairītos no apmeklētāju pūļiem.

Eksotiskā Balos lagūna

Balos lagūna, kas slavena ar tirkijzilajiem ūdeņiem, neskarto dabu un  eksotisko ainavu, atrodas Krētas tālajos rietumos. Pārsvarā tūristi šeit nokļūst, peldot ar prāmi no Kiasmos ostas. Neaprakstāma pieredze, neskartā dabas liegumā!

Sissi zvejnieku ciematiņa romantika

Sissi ir viens no zvejnieku ciemiem, kura mierīgā atmosfēra un šarms apburs ikvienu. Ciems atrodas 26 km uz rietumiem no Agios Nikolaos pilsētas un 42 km no galvaspilsētas Heraklionas. Ja vēlies relaksēties pastaigā un baudīt tradicionālās krētiešu vērtības nostāk no tūristu pūļiem, šī būs lieliska izvēle.

Jau iebraucot pa galveno ceļu, tiksi pārsteigts ar dabiski izveidojušos ostu, kas ienākot tālu iekšzemē, veido aizraujošu līci. Ostai apkārt ir daudz veikalu, restorānu, bāru, zivju krodziņu, taču vieta tik un tā nav zaudējusi savu dabisko skaistumu. 

Vēstures elpa Knosas pilsdrupās

Piecus kilometrus no Hēraklejas atrodas Knosas pilsdrupas - lielākais bronzas laikmeta arheoloģiskais piemineklis Krētā. Pils tikusi celta no 2000. līdz 1400. g. p.m.ē. un aizņēmusi 2 hektārus lielu platību. Te, kā vēsta leģenda, atradies slavenais labirints, kurā dzīvojis pusvērsis, puscilvēks Mīnotaurs.

Saskaņā ar vēsturnieku pētījumiem Krētas jeb Mīnoja civilizācijas elite dzīvojusi tieši šajā pilsētā un tās valdnieku sauca par Mīnoju. Arheologi domā, ka šīs civilizācijas pastāvēšanas laikā bijuši apmēram divdesmit valdnieki jeb mīnoji. Tā bijusi kultūra, kura aiz sevis atstājusi fantastiski būvētas pilis. Knosas pils pastāvējusi no 2000. līdz 1350.gadam p.m.ē. Taču pats kalns apdzīvots jau 7.gadu tūkstotī pirms mūsu ēras. Par augsti attīstīto civilizāciju var spriest no izziņas materiāliem un arheoloģiskajiem izrakumiem - 1600 istabu labirints, daudzas krāsainas freskas uz sienām, ventilācijas, apgaismes un kanalizācijas sistēma. Mīnojiešiem pastāvēja sava rakstība, ko vēl līdz šim nav izdevies atšifrēt. Nav atbildēta vēstures mīkla - šīs civilizācijas noslēpumainā bojāeja.

Elafonisi jeb rozā smilšu pludmale

Uz pludmali ved ļoti gleznains ceļš. Elafonsi ir pazīstama ar mirdzošām rozā smiltīm un kristāldzidro tirkīzkrāsas ūdeni. Tā tiek uzskatīta par vienu no skaistākajām pludmalēm Eiropā un, pateicoties seklajam ūdenim, ir tūristu iecienīta atpūtas vieta. Elafonisi pludmale ir klāta ar smalki saberztiem gliemežvākiem, kas arī iekrāso smiltis rozā krāsā un ir iemesls, kāpēc tās mirdz saules staros.

*** Vislabāk Krētu iepazīt, dodoties ceļojumā un pašam iemūžinot salas instagramīgās ainavas. "Novatours" piedāvā ceļojumus uz Krētu no maija līdz oktobrim divas reizes nedēļā, lidojot ar airBaltic. Izdevīgus piedāvājumus meklē šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu