Kāda Lembergam saistība ar Rinkēviča ievēlēšanu? Politoloģes viedoklis (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Variāciju ir daudz, bet kā līdz šim nepaliks, par gaidāmajām izmaiņām valdības koalīcijā pēc Valsts prezidenta ievēlēšanas saka Rīgas Stradiņa universitātes profesore, politoloģe Ilga Kreituse, atgādinot, ka politikā viss nav acīmredzami.

“No vienas puses, Nacionālā apvienība “izturēja līniju” un nebalsoja, izvērtējot situāciju, kas veidojās pretrunā ar viņu paustajām ģimeniskajām vērtībām, jo balsot nozīmētu zaudēt vēlētājus, bet NA jau tā reitingi un popularitāte krītas,” pauž Ilga Kreituse

No otras puses, ja atceramies Saeimas balsojumu jautājumā par robežlīgumu ar Krieviju, saistībā ar Abreni – toreiz valdošā koalīcija “nacionāļiem” atļāva nebalsot, lai viņi “nezaudētu seju”.

Toreiz nacionālais politiskais spēks, kā solīja, Satversmes tiesā nevērsās, toties ieguva Rīgas mēra posteni.

“Mums liekas, ka politikā viss ir tieši, bet tā nav,” politikas procesa aizkulises iezīmē politoloģe.

“Te ir kuriozs – par Rinkēviča ievēlēšanu savā ziņā varam pateikties Lembergam.

Kāpēc? Jo – ja pietrūktu divu deputātu pozitīvā balsojuma, Rinkēvičs nebūtu prezidents.

Puzes iedzīvotājiem šodien ir svētku diena, jo tik strikta nostāja pret Lembergu kā “Jaunajai Vienotībai” nebija nevienam,” par vienošanos ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) - spēku, kas saistīts ar Aivaru Lembergu, - balsojumā par prezidentu ironizē politoloģe.

Kreituse saka, ka variāciju, ko “par balsojumu” varētu iegūt katrs politiskais spēks, ir daudz, piemēram, kārdinošs, lai gan “slidens”, ir Rīgas mēra postenis. Apdomīgi rīkojoties, tajā var iegūt augstu popularitāti.

Kā ziņots, Saeima par nākamo Valsts prezidentu šodien ievēlēja premjera partijas "Jaunā vienotība" (JV) virzīto kandidātu, ilggadējo ārlietu ministru Rinkēviču. Viņš amatā stāsies 8.jūlijā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu