Video ⟩ Beidzot esam sagaidījuši iedzīvotāju pieaugumu. Kā tā? (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lai gan dzimstība nav palielinājusies un mirstība Latvijā joprojām ir augsta, iedzīvotāju skaits valstī ir audzis par 0,4%. Šo pozitīvo tendenci veidojuši Ukrainas kara bēgļu tūkstoši, kas patvērumu raduši tieši Latvijā, vēsta LTV.

Noskaidrots, ka pozitīvo migrācijas starpību galvenokārt veido 23,5 tūkstoši Ukrainas bēgļu, kuri tiek ieskaitīti Latvijas iedzīvotāju skaitā.

"Vēsturisks notikums, jāsaka! Pirmo reizi 30 gados kopš neatkarības iedzīvotāju skaita pieaugums. Mēs visi gribētu, lai tā ir dabiskā ataudze, bet tas ir migrācijas rezultātā. Un te ar Ukrainas kara kontekstu... Mēs būtu tikai priecīgi, ja viņi integrētos un paliktu," LTV sacīja Latvijas Universitātes Cilvēka ģeogrāfijas katedras asociētais profesors Māris Bērziņš.

Neskatoties uz pozitīvo iedzīvotāju skaita pieaugumu, turpinās dzimstības lejupslīde.

Pagājušajā gadā Latvijā piedzima 15 954 bērni, kas ir par 1466 bērniem jeb 8,4% mazāk nekā 2021. gadā. Tas ir zemākais rādītājs pēdējo simts gadu laikā, bet nomira 30 731 cilvēks – par 3869 jeb 11,2% mazāk nekā gadu iepriekš.

Pērn, mazinoties saslimstībai ar Covid-19, samazinājusies arī iedzīvotāju mirstība, taču tā joprojām pārsniedz laiku pirms pandēmijas.

Plašāk skaties LTV sižetā!

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu