Armēnijas premjerministrs pieņēmis ielūgumu piedalīties Erdogana inaugurācijā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans Foto: Edijs Pālens/LETA

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans sestdien piedalīsies Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana inaugurācijā, 2. jūnijā paziņojis Pašinjana birojs.

"Armēnija saņēma ielūgumu piedalīties Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana inaugurācijas ceremonijā. Premjerministrs Nikols Pašinjans 3.jūnijā dosies uz Ankaru," teikts paziņojumā.

Pašinjana piedalīšanās šajā pasākumā liecina par Armēnijas un Turcijas attiecību uzlabošanos.

Turcijas un Armēnijas attiecības aizēno pusotra miljona Osmaņu impērijas armēņu nāve slaktiņos un masu deportācijās, kas sākās 1915.gadā. Vairums vēsturnieku šos notikumus uzskata par genocīdu, bet Turcija šādai interpretācijai nepiekrīt.

Armēnija un Turcija tā arī nav nodibinājušas oficiālas diplomātiskās attiecības, un to kopīgā robeža ir slēgta kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem.

Taču 2021.gada decembrī abas valstis iecēla īpašus sūtņus ar mērķi normalizēt attiecības. Tas notika gadu pēc tam, kad Armēnija zaudēja Turcijas sabiedrotajai Azerbaidžānai karā par Kalnu Karabahas kontroli.

Azerbaidžāna izmantoja Turcijas kaujas dronus, lai atgūtu lielāko daļu Kalnu Karabahas teritorijas, kas kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem atradās etnisko armēņu kontrolē.

Pagājušajā gadā Turcija un Armēnija atsāka pirmos komerciālos lidojumus pēdējo divu gadu laikā.

Turcija un Armēnija 2009.gadā panāca vienošanos par oficiālu attiecību izveidošanu un robežas atvēršanu, bet vienošanās netika ratificēta, jo pret to asi iebilda Azerbaidžāna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu