Eiropas Savienības Tiesa lemj, ka Varšava pārkāpusi ES tiesību normas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: rarrarorro/shutterstock

Eiropas Savienības (ES) Tiesa pasludinājusi spriedumu  pretrunīgi vērtētajā Polijas tieslietu reformu lietā. Tā atzinusi ,ka līdz ar Polijas 2019.gada tieslietu sistēmas reformu pārkāptas ES tiesību normas.

ES Tiesa atzina, ka Augstākās tiesas Disciplinārlietu palāta «neatbilst neatkarības un objektivitātes prasībām», teikts tiesas paziņojumā.

Disciplinārlietu palāta bijusi viens no lielākajiem spriedzes avotiem Varšavas attiecībās ar ES amatpersonām, kas bažījas par tieslietu sistēmas neatkarības mazināšanos.

Disciplinārlietu palātas izveidošana bija daļa no Polijas tieslietu sistēmas reformas, par ko ES bija norādījusi, ka tādējādi notiek atkāpšanās no demokrātijas standartiem un apdraudēta tiesnešu neatkarība.

Polijas valdība uzstāja, ka tā ir nepieciešama, lai izskaustu korupciju tiesu sistēmā un atbrīvotos no to tiesnešu mantojuma, kas amatos iecelti komunistu režīma laikos.

Polija ir aizstājusi Augstākās tiesas Disciplinārlietu palātu ar jaunu iestādi.

Brisele nekavējoties atzinīgi novērtēja spriedumu, norādot, ka tas «atrisina šo jautājumu uz visiem laikiem».

«Šodien ir nozīmīga diena neatkarīga tiesiskuma atjaunošanai Polijā,» pavēstīja ES tieslietu komisārs Didjē Reinderss. «Pēc šodienas lēmuma būs attiecīgi jāpielāgo likums par tiesu varu. Es mudinu Polijas iestādes pilnībā izpildīt spriedumu.»

ES Tiesa 2021.gadā piesprieda Polijai maksāt kavējuma naudu vienu miljonu eiro dienā, lai nodrošinātu, ka Polija īsteno pagaidu pasākumus, tostarp aptur apstrīdētās tiesību normas.

Šobrīd naudas sodu kopsumma ir vairāk nekā 550 miljoni eiro.

Tiesa pirmdien paziņoja, ka tagad ikdienas naudas sodi vairs netiks piemēroti, tomēr tas neietekmē Polijas pienākumu samaksāt kavējuma naudu, kas bija maksājama līdz šim.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu