Faktomāts Vai "Ford" sācis piedāvāt "ļoti gejiska" krāsojuma apvidus auto?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ford Ranger Raptor
Ford Ranger Raptor Foto: Ford Media Center

Pēdējās nedēļās sociālajos tīklos milzu popularitāti guvuši vairāki ieraksti, kuros apgalvots, ka amerikāņu auto ražotājs "Ford" apvidus auto "Ranger Raptor" sērijā sācis piedāvāt varavīksnes krāsojuma modeli ar nosaukumu "Very Gay Raptor" jeb "Ļoti gejisks Raptor". TVNET faktu pārbaudes projekts "Faktomāts" skaidro, vai "Ford" tiešām šādus auto ražo, vai tomēr kāds izmanto iespēju gūt popularitāti, nozākājot LGBTQ+ kopienas pārstāvjus.

Maija vidū mikroemuāru vietnē "Twitter" publicēts kāds video, kurš līdz šim guvis jau vairāk nekā 14,3 miljonu skatījumu. Tajā redzama it kā "Ford" reklāma jaunajiem apvidus auto modeļiem, no kuriem viens ir ar varavīksnes krāsojumu un uzrakstu "#verygayraptor" uz vējstikla.

Publikācijā pausts, ka ar šo "Ford" video minūtes laikā tiek iznīcināta 120 gadus ilgā amerikāņu auto vēsture. Šeit svarīgi atzīmēt, ka minēto ierakstu publicējušais konts, kuram ir 180 tūkstoši sekotāju, teju ik dienu publicē homofobiskus vēstījumus.

Virkne līdzīgu ierakstu publicēta arī sociālajā tīklā TikTok. Piemēram, šis, kurā tiek stāstīts par it kā jauno "Ford" reklāmas kampaņu, kurā iesaistīti arī vairāki spēkavīri, guvis 5,7 miljonus skatījumu:

@44vatox Ford debuts their new 2023 “Very Gay Raptor” #mexicantiktok #fortheraza #lgbt #verygayraptor ♬ Suspense Music - Gabriel Andrade Produções

Šie vēstījumi nav palikuši nemanīti arī ārvalstīs populāriem konservatīvo vērtību atbalstītājiem. Tostarp ASV politikas komentētājs Deivs Rubins savā YouTube kontā, kuram ir 1,9 miljoni sekotāju, paudis neapmierinātību ar ražotāju "apsēstību" veidot mārketingu koncentrējoties uz LGBTQ+ kopienu.

 

Līdz ar to tūkstošiem šo publikāciju skatītāju ir pat pauduši aicinājumu boikotēt "Ford" produkciju. Tomēr vienlaikus jāatzīmē, ka šis viss tomēr nav atstājis iespaidu uz "Ford" akciju cenu biržā. Vismaz nevienā no ziņojumiem pēc tirdzniecības sesijas šādas publikācijas netiek nosauktas pie iemesliem cenu svārstībām.

Fikcija, kuras pamatā tomēr ir patiesības grauds 

Zināma patiesība šajās publikācijās ir. Tajās tiešām redzams "Ford" radīts auto. Tiesa, tas ir radīts jau 2021. gadā, turklāt ne komerciālos nolūkos. "Ford" Vācijas meitasuzņēmums radīja šo automašīnu, reaģējot uz sociālo mediju "troļļa" komentāru, kurš tolaik piedāvāto "Ranger Raptor" krāsu "Performance Blue" nosauca par "ļoti gejisku" un aicināja to pārkrāsot.

Jāatzīmē, ka Vācijas "Ford" atzaram ir ilga LGBTQ+ kopienas atbalsta vēsture. Tāpēc kompānija ātri vien pēc attiecīgā komentāra saņemšanas nolēma izveidot īstu "Very Gay Raptor", kuru prezentēja praida pasākumā Ķelnē. Savukārt tolaik izplatītajā paziņojumā "Ford" uzsvēra, ka vēlas ļoti skaidri paust savu nostāju pret diskriminējošu valodu.

Gadu vēlāk, 2022. gadā, demonstrējot sadarbību ar LGBTQ+ kopienu, "Ford" šo varavīksnes krāsojuma auto demonstrēja Gudvudas ātruma festivālā Lielbritānijā. Kompānija tā ietvaros arī rīkoja sarunu pasākumus, iesaistot spēkavīrus, - to mērķis bija rosināt diskusijas par iekļaujošāku sabiedrību un cīnīties pret diskrimināciju auto industrijā un arī ārpus tās. No šī pasākuma arī ņemti video izgriezumi ar spēkavīru teikto, kas nu dažādos salikumos klejo sociālajos tīklos.

Vienlaikus jāuzsver, ka ne konkrētais praidā prezentētais auto ticis pārdots, ne šāda krāsojuma apvidnieki tiek ražoti tirdzniecībai.

"Ford" runasvīrs T.R. Rīds izdevumam "Snopes", komentējot pēdējās nedēļās izplatītos video vēstījumus sociālajos tīklos, arī norādīja, ka šie video nekad un nekur nav bijuši daļa no "Ford" "reklāmas kampaņas"."

"Tas sākās kā mūsu komandas Eiropā mēģinājums pārvērst negatīvo par pozitīvu ar sava veida atbildi uz komentāru sociālajā tīklā 2021. gadā, kurā tika apgalvots, ka toreiz jaunās "Ranger Raptor" automašīnas krāsa bija "ļoti gejiska", kas aizvainoja kolēģus un klientus. Šāda rīcība atbilda "Ford" vērtībām iekļaut, atbalstīt un aizsargāt visu dzimumu, rasu un seksuālās orientācijas cilvēkus. "Ford" nav pārdevis nevienu šādu transportlīdzekli Eiropā vai citur."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu