Ne tikai Zelta smiltis: 10 Bulgārijas kūrorti, kur meklēt skaistākās pludmales

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: rustamank/Shutterstock

Bulgārija ir lielisks atvaļinājuma galamērķis, jo izmaksas līdzīga līmeņa servisam būs salīdzinoši zemākas nekā atpūtai citos Eiropas kūrortos, turklāt Melnās jūras mīkstās smilšu pludmales un lēzenā ieeja jūrā ir ideāli piemērota atpūtai ar maziem bērniem. 

Pludmales aizņem pusi no Bulgārijas jūras piekrastes 378 kilometriem, tādēļ plašajā klāstā ir svarīgi izvēlēties īsto, jo vienas pludmales būs piemērotākas ģimenēm ar bērniem, otras - romantiskiem pārīšiem, bet par citām būs sajūsmā sportisku aktivitāšu cienītāji.

Šoreiz sadarbībā ar “Novatours” stāstīsim par to, kuros 10 Bulgārijas kūrortos meklēt pludmales dažādām gaumēm.

Zelta smiltis

Šis ir vislielākais kūrorts Bulgārijas Melnās jūras ziemeļu piekrastē. Tas atrodas nacionālā parka teritorijā – 18 km uz ziemeļaustrumiem no Varnas pilsētas. Kūrorta teritorijai ir piešķirts nacionālā parka statuss. Leģenda vēsta, ka savulaik pirāti esot aprakuši zeltu jūras piekrastē uz ziemeļiem no Varnas, taču zeme atriebjoties pārvērtusi zeltu brīnišķīgās, zeltainās smiltīs.

Dabas ainavu skaistums, minerālavoti, lieliskais klimats, unikālais dabas parks un pludmale ar mīkstām, smalkām smiltīm – lūk, iemesli, kāpēc šis kūrorts tiek dēvēts par Bulgārijas Rivjēru, īstu atpūtnieku paradīzi. Kūrorta pludmalē ir pieejamas izklaides jebkurai gaumei – izbraucieni ar jahtām, braukšana ar ūdensslēpēm; tāpat slidināšanās pa ūdensslīdkalniņiem, niršana, burāšana ar vējdēli, golfa spēle, lidojumi ar deltaplānu utt. Atpūšoties šeit, tūristiem ir iespējams apmeklēt arī skaisto, klintīs vairākos stāvos izcirsto Aladžas klosteri.

Obzora

Šis piejūras kūrorts ir izslavēts kā Melnās jūras piekrastes pērle. Obzora atrodas 65 km no Varnas un 73 km no Burgasas - Stara Planinas kalnu grēdas pakājē. Šis kūrorts ir īpašs ar to, ka tam ir visgarākā pludmales josla (6 km) Bulgārijas Melnās jūras piekrastē – tā vijas gar pilsētu no Sv. Atanasa zemesraga līdz Mona Petras zemesragam. Tas, ka te vienuviet ir gan jūra, gan kalni, padara Obzoru par īpaši iekārojamu galamērķi visu vecumu atpūtniekiem. Šī ir patiesi lieliska vieta atpūtai un izklaidēm. Mājīgos piekrastes restorānos tūristi var nobaudīt izmeklētus gastronomijas un kulinārijas šedevrus, bet netālu no pludmales slejas viesnīcas, kas atbilst visaugstākajiem standartiem.

Kamčija

Kamčijas kūrortkomplekss atrodas 25 km uz dienvidiem no Varnas, biosfēras rezervāta teritorijā – starp bieziem mežiem un plašu kāpu areālu. Turpat uz Melno jūru plūst arī ainaviski pievilcīgā Kamčijas upe.

Kūrorta vairākus kilometrus garā smilšu pludmale ir viena no labākajām Bulgārijā. No citiem šīs valsts kūrortiem Kamčija atšķiras ar kluso un rāmo atmosfēru - šī ir brīnišķīga vieta mierīgai atpūtai un sportiskām aktivitātēm. Kamčijā nav skaļu bāru, naktsklubu un trokšņainas tūristu plūsmas.

Duni

Nelielais kluba tipa kūrorts atrodas 50 km uz dienvidiem no Burgasas. Kūrortkomplekss atrodas pie dabas rezervāta, kurā ietilpst arī kāpu josla, – blakus brīnišķīgai 4,5 km garai un 100 m platai smilšu pludmalei, kurai katru gadu, apliecinot tās piekrastes joslas un ūdeņu tīrību, tiek piešķirts Zilais karogs. Ieeja jūrā ir lēzena, un tas apvienojumā ar aizraujošu izklaides programmu un plašu, skaistu teritoriju padara kūrortu par ideālu vietu atpūtai kopā ar bērniem. Duni kūrortkompleksā ir iespējams arī sērfot, doties izbraukumos ar jahtu, nodarboties ar daivingu vai pludmalē uzspēlēt volejbolu vai futbolu.

Primorsko

Kūrortpilsētiņa, kas ir iegūlusi uz zemesraga, atrodas 52 km uz dienvidiem no Burgasas. Šeit ir ļoti skaista daba: Melnajā jūrā ieplūst Velna upe, un turpat netālu uz jūru plūst vēl viena upe – Ropotamo, kas ir daļa no dabas rezervāta.

Primorsko kūrortā ir divas brīnišķīgas smilšu pludmales - uz ziemeļiem un dienvidiem no pilsētas. Pludmale ir plaša un ar kāpām, bet ieeja jūrā lēzena, kas ir īpaši svarīgi, atpūšoties kopā ar bērniem. Kūrortā ir neliels akvaparks, kā arī daudz restorānu, bāru, veikalu, naktsklubu.

Kraņevo

Šis kūrortciems atrodas 30 km uz ziemeļiem no Varnas pilsētas. To īpaši iecienījuši tūristi, kuri novērtē ekonomiskas atpūtas priekšrocības nelielās privātās viesnīcās. Jāpiebilst, ka vietējos restorānos un bāros cenas ir ievērojami zemākas nekā lielajos kūrortos. Vienlaikus kūrorts ir arī laba izvēle jauniešu atpūtai un atpūtai kopā ar bērniem, jo smalko, zeltaino smilšu pludmale ir aptuveni 2 km gara, turklāt ar lēzenu ieeju jūrā.

Sozopole

Ainaviskā Sozopoles kūrortpilsētiņa atrodas 35 km uz dienvidiem no Burgasas. Šo pilsētu 4. gs. p.m.ē. nodibināja Milētas grieķi un, izrādot godu sengrieķu dievam Apollonam, nosauca par Apolloniju. Pilsēta sastāv no divām daļām – vecpilsētas, kura atrodas uz pussalas, un jaunās pilsētas. Vecpilsētā ir daudz vēstures pieminekļu, skatu priecē līkumotās bruģētās ielas ar namiņiem, seni dievnami, parks un zvejas osta.

Pilsētiņa piedāvā viesiem plašu restorānu, bāru un kafejnīcu izvēli, kuras, iesēdušās klinšainajos krastos, vilina ar skaistiem panorāmas skatiem uz jūru un liedagiem. Sozopolē ir vairākas smilšu pludmales, kuras ieskauj klinšaini zemesragi. Pateicoties kūrortā valdošajai iedvesmojošajai gaisotnei, šo vietu iecienījuši radošo profesiju un inteliģences pārstāvji, tāpēc nav nejauši, ka tieši šeit ik gadu tiek rīkots modernās mākslas festivāls “Apollonia“.

Saulainais krasts

Lielākais Bulgārijas kūrorts atrodas 32 km uz ziemeļiem no Burgasas. Saulainā krasta pludmalēm ir piešķirts “Zilais karogs“, ar kuru ES Vides komisija, izsniedzot sertifikātu, apliecina pludmaļu atbilstību augstas kvalitātes standartiem. Kūrortā ir aptuveni 8 km gara pludmales josla, kuras platums ir no 30 līdz 100 metriem. Smalkas, zeltainas smiltis, skaistas kāpas, jūra un kalni – lūk, faktori, kas šeit nodrošina pilnvērtīgu atpūtu ikvienam. Saulainajā krastā ir arī ideāli apstākļi, lai burātu ar vējdēli, brauktu ar ūdensslēpēm, nodarbotos ar izpletņlēkšanu, paraplanierismu, burusportu, tenisu, pludmales volejbolu, minigolfu, boulingu utt. Un, protams, ir iespējams arī doties izbraukumā ar laivu vai jahtu.

Albena

Šis kūrortkomplekss ar savām smilšu pludmalēm un kristāldzidro jūru ir viens no skaistākajiem Bulgārijas piekrastē. Tas atrodas pie ainaviska līča valsts Melnās jūras ziemeļu piekrastē, nacionālā parka teritorijā 30 km no Varnas. Kūrortu raksturo mēreni kontinentāls klimats, vidējā gaisa temperatūra vasarā ir aptuveni +28 °С, jūras ūdens temperatūra +25 °С.

Pludmales josla ir 5 km gara un līdz pat 150 m plata. Salīdzinājumā ar Zelta smilšu un Saulainā krasta kūrortiem Albenā valda lielāks miers un klusums – šis faktors nāk par labu Albenai kā vietai, kas piemērota ģimenes atpūtai. Aptuveni 10 km no kūrorta atrodas Botāniskais dārzs, kā arī kādreizējās Rumānijas karalienes Marijas vasaras rezidences un parka arhitektoniskais ansamblis. Albenā tiek rīkoti daudzi festivāli, konferences, konkursi, koncerti un sporta sacensības.

Elenite

Elenites kūrorts atrodas Bulgārijas austrumos aptuveni 50 km no Burgasas. Šo kūrortu raksturo modernas, greznas viesnīcas un villas. Kūrortkompleksam ir sava privātā pludmale – garāka par 1 km. Vietu raksturo bagātīga augu valsts un gadsimtiem veci skujkoku meži. Šis ir jauns kūrorts, kas izveidots, lai tajā varētu baudīt ģimenes atpūtu.

Miers un klusums ir prioritāte cilvēkiem, kuri vēlas labi atpūsties un patīkami pavadīt atvaļinājumu. Kristāldzidrais jūras ūdens un ideāli tīrā pludmale rada lielisku iespaidu. Jūras gaisa un skujkoku mežu klātbūtne atstāj ļoti labvēlīgu iespaidu uz veselību. Ir visas iespējas, lai pievērstos arī dažādām ar ūdenssportu saistītām aktivitātēm.

***

Vislabāk Bulgārijas pasakainās pludmales iepazīt, dodoties ceļojumā. "Novatours" piedāvā ceļojumus uz Burgasu no jūnija līdz septembrim. Lidojumi ir trīs reizes nedēļā (otrdienas, piektdienas un sestdienas), daļa lidojumu tiek izpildīti ar airBaltic, lidojuma ilgums ir divarpus stundas. Izdevīgus piedāvājumus meklē šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu