Pēc ieilgušas politiskās krīzes Bulgārijā apstiprina proeiropeisku valdību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības karogs. Ilustratīvs attēls
Eiropas Savienības karogs. Ilustratīvs attēls Foto: Foto: Darcy Lawrey / pexels.com

Bulgārijas parlaments otrdien oficiāli apstiprinājis jaunu proeiropeisku valdību, ko izveidojuši līdzšinējie politiskie sāncenši, cenšoties izbeigt 30 mēnešus ilgušo politisko krīzi, atjaunot stabilitāti un sekmēt ekonomisko attīstību.

Jauno valdību veidos bijušā premjerministra Boiko Borisova partija GERB, kas vēlēšanās saņēma visvairāk balsu, un otrās vietas ieguvēja pretkorupcijas partija "Mēs turpinām pārmaiņas" (PP).

Kā paredz partiju vienošanās, valdības pilnvaru termiņa vidū tiks nomainīts valdības vadītājs.

Otrdien ar 132 balsīm "par" un 69 "pret" premjera amatā tika ievēlēts viens no PP dibinātājiem, ķīmijas profesors un bijušais izglītības ministrs Nikojs Denkovs.

Atsevišķā balsojumā likumdevēji apstiprināja valdību, kurā bijusī Eiropas Savienības komisāre GERB politiķe Marija Gabriela būs vicepremjere un ārlietu ministre. Pēc deviņiem mēnešiem uz valdības pilnvaru atlikušo daļu Denkovs un Gabriela mainīsies vietām.

Koalīcijas partijas centīsies nodrošināt konstitucionālo divu trešdaļu vairākumu, lai īstenotu tieslietu sistēmas un korupcijas apkarošanas reformas.

Valdības prioritāšu vidū būs steidzama 2023.gada budžeta pieņemšana. Tā arī cer pievienoties ES bezvīzu Šengenas zonai un eirozonai, kā arī panākt vairāku miljardu eiro piešķiršanu no ES ekonomikas atveseļošanas finansējuma, pieņemot nepieciešamos likumus.

Jaunā valdība arī solījusi, ka valsts ieturēs prorietumniecisku kursu, cīnīsies ar Krievijas ietekmi Bulgārijas drošības sektorā, garantēs atbalstu Ukrainas cīņai pret Krievijas agresiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu