Valsts kontrolieris: Klātesamība no ministra biroja puses bija visa armijas pārtikas iepirkuma laikā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts kontrolieris Rolands Irklis intervijā raidījumam "Šodienas jautājums" norādīja, ka bijušā ministra Arta Pabrika biroja iesaiste skandalozajā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārtikas iepirkumā bija netipiski aktīva.

Irklis teica, ka "netipiski aktīva iesaistīšanās šī iepirkuma plānošanā un organizēšanā no ministra biroja puses, ir acīmredzama – apejot vai izņemot no ierastās kārtības, ka šīs [iepirkuma] prasības tiktu definētas bruņotajos spēkos, tās tika definētas ministra izveidotā darba grupā, un tālāk bija paredzēts, ka iepirkuma komisija saskaņos ar šo ministra izveidoto darba grupu tālāko tehnisko specifikāciju."

Tā kā ministra birojs deleģēja savus pārstāvjus arī iepirkuma komisijā, visa iepirkuma laikā bija ministra biroja klātesamība, izdodot rīkojumus par darba grupas izveidi, kaut arī ministrs pats neesot piedalījies komisijas darbā un iepirkuma izvērtēšanā.

Valsts kontrole gan pagaidām nav vērtējusi, cik pamatoti bijuši iepirkuma aprēķini. "Līguma summa – 220 miljoni eiro – pievērš lielāku sabiedrības uzmanību, bet pati līguma summa nebija tas briesmīgākais, jo samaksa notiktu atbilstoši faktiskajām piegādēm," skaidroja valsts kontrolieris.

Tā kā summa netika saskaņota ar centralizēto iepirkumu komisiju, tā nepamanīja kopējās problēmas ar šo iepirkumu. Irklis atzina, ka ir neskaidrības par to, kādēļ pirmajos līguma gados paredzēts tik liels pārtikas piegāžu apjoms. Tomēr iespējamu ļaunprātību būtu jāizmeklē tiesībsargājošajām iestādēm.

Jau ziņots, ka iepirkums tika veikts no 2021.gada 18.oktobra līdz 2022.gada 22.novembrim, līgumu NBS nodrošinājuma pavēlniecība kā pasūtītājs parakstījusi pagājušā gada 20.decembrī.

Saskaņā ar AM publiski sniegto informāciju ar iepirkumu un noslēgto līgumu saistītie dokumenti ir iesniegti tiesībaizsardzības iestādēm izvērtēšanai, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir uzsācis kriminālprocesu. Saistībā ar NBS pārtikas iepirkumu AM veiktas dienesta pārbaudes, kurās sagatavoti vairāki ziņojumi un turpinās amatpersonu atbildības izvērtēšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu