Jūlijā četrās pilsētās un ciemos Latvijā samazināsies siltumenerģijas tarifi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ozkankara/Shutterstock

Jūlijā siltumenerģijas tarifi samazināsies Jēkabpilī, Valmierā, Mārupes Skultes un Tīraines ciemos. Tarifi turpinās sarukt īpaši tiem, kuriem noslēgti īstermiņa kurināmā piegādes līgumi vai līgumi par mainīgu kurināmā resursu cenu, norāda SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola.

Eksperte norāda, ka šobrīd pie zemajām resursu cenām siltumapgādes komersanti aktīvi turpina pārskatīt esošos kurināmā resursu piegādes līgumus, kā arī slēgt ilgtermiņa piegādes līgumus, nodrošinot stabilas un drošas piegādes gaidāmajai apkures sezonai.

Ņemot vērā, ka lielākajai daļai siltumapgādes komersantu ir SPRK piešķirta atļauja pašiem noteikt tarifus, ja mainās kurināmā cena vai iepirktās siltumenerģijas izmaksas, SPRK paredz, ka šovasar daļai komersantu siltumenerģijas tarifi turpinās sarukt.

SIA "Jēkabpils siltums" siltumenerģijas tarifs 1.jūlijā samazināsies par 7,6%, un tas būs 91,38 eiro par megavatstundu (MWh). Siltumenerģijas tarifs samazinājies, pateicoties gan dabasgāzes cenas, gan šķeldas un skaidu cenas, un iepirktās siltumenerģijas izmaksu samazinājumam. Dabasgāzes cenas izmaiņas saistītas ar cenas kritumu biržā. "Jēkabpils siltums" tostarp ir pārskatījusi šķeldas un iepirktās siltumenerģijas piegādes līgumu nosacījumus un cenu. Savukārt skaidu izmaksu izmaiņas saistītas ar jaunu skaidu piegādes līguma noslēgšanu, publiskā konkursa rezultātā izvēloties zemāko cenas piedāvājumu.

SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas tarifs Mārupes Skultes un Tīraines ciemos no 1.jūlija būs 97,83 eiro par MWh līdzšinējo 191,83 eiro par MWh vietā. Tarifs samazinājies gandrīz uz pusi jeb par 49%. Būtisks siltumenerģijas tarifa samazinājums saistīts ar jauna dabasgāzes piegādes līguma noslēgšanu, izvēloties zemākās cenas piedāvājumu.

SIA "Valmieras ūdens" siltumenerģijas tarifs 1.jūlijā samazināsies par 0,4% un tas būs 88,22 eiro par MWh. Tarifa samazinājums saistīts ar iepirktās siltumenerģijas izmaksu samazinājumu. Komersanta tarifā iekļautās iepirktās siltumenerģijas izmaksas veido lielāko daļu no kopējām izmaksām - 87,3%. Komersants siltumenerģiju iepērk no trim siltumenerģijas ražotājiem, tostarp AS "Valmieras piens". No 1.jūlija "Valmieras piens" par 2,3% samazināsies siltumenerģijas ražošanas tarifs.

SIA "Ludzas Bio-Enerģija" siltumenerģijas tarifs 1.jūlijā samazināsies par 14,2%, un tas būs 59,50 eiro par MWh. Komersants siltumenerģijas ražošanā izmanto šķeldu, granulas un dīzeļdegvielu. Komersants noslēdzis jaunu dīzeļdegvielas piegādes līgumu, izvēloties zemākās cenas piedāvājumu, kā arī pārskatījis šķeldas un granulu piegādes līgumu nosacījumus un cenu, ņemot vērā tirgū esošās resursu cenas. Līdz ar to visu minēto kurināmā veidu cenu samazinājums veido ražošanas tarifa samazinājumu.

Visiem minētajiem komersantiem ir piešķirta SPRK atļauja pašiem noteikt tarifus, ja mainās kurināmā cena, iepirktās siltumenerģijas izmaksas vai pārdotās elektroenerģijas cena. Ikreiz, kad mainās minētie ietekmējošie faktori, komersanti iesniedz tarifus SPRK izvērtēšanai. Līdz ar to gada laikā tarifi vienam komersantam var mainīties vairākas reizes - gan pieaugt, gan samazināties.

Kopumā SPRK 8.jūnijā izskatīšanā ir vairāk nekā 30 pilno siltumapgādes tarifu projektu Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu