Video Kamēr uz izvērtēšanas laiku pārtraukta aknu transplantācija, miris jauns vīrietis (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ieva Tolmane, LIC 4.nodaļas vadītāja
Ieva Tolmane, LIC 4.nodaļas vadītāja Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ārsti ceļ trauksmi par Latvijā apturēto aknu transplantācijas programmu. Kamēr Veselības inspekcija (VI) turpina izvērtēt pacientu nāves pēc šīs operācijas, Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) operācijas nenotiek. Un šim uz pauzes uzliktajam jautājumam jau ir dzīvības cena - nesen miris 28 gadus vecs vīrietis, kuru varēja glābt tikai transplantācija, sestdienas vakarā vēsta LTV „Panorāma”.

Veselības ministrijā (VM) uzskata, ka nekas neliedz aknu transplantācijas pakalpojumu saņemt ārzemēs. Taču realitātē uz ārzemēm mūsu pacienti nevar doties, jo pat valsts garantijas vēstule, ka pakalpojums tiks apmaksāts, jeb S2 veidlapa nenodrošina pašu orgānu.

28 gadus vecais vīrietis, kuru strauji progresējošas aknu mazspējas dēļ varēja glābt tikai šā orgāna pārstādīšana, mira Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) intensīvajā terapijā, kur ārsti līdz pēdējai dienai cīnījās, lai izdotos viņu aizvest uz Kauņu Lietuvā un pārstādīt orgānu tur. Ārsti ārzemēs bijuši gatavi ņemt pacientu aprūpē, bet tas gājis secen, jo nav noslēgts starpvalstu līgums.

Plašāk skaties LTV sižetā!

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu