Melnkalnē svētdien notiek pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Melnkalnē šodien notiek pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, kurās visvairāk balsu, domājams, izcīnīs partija "Pokret Evropa!" ("Eiropa tagad!).

Parlamenta ārkārtas vēlēšanas tika izsludinātas pēc valdības sabrukuma pagājušā gada augustā.

Taču "Pokret Evropa!", visticamāk, neizdosies iegūt absolūto vairākumu, un partijas līderim Milojko Spajičam nāksies meklēt koalīcijas partnerus.

Šīs ir pirmās vēlēšanas Melnkalnē pēdējos 30 gados, kurās nepiedalās Milo Džukanovičs, kurš premjera vai prezidenta krēslu ieņēma nepārtraukti kopš 1991.gada. Viņa un Demokrātiskā sociālisma partijas (DPS) vadībā Melnkalne 2006.gadā atdalījās no Serbijas un kļuva par neatkarīgu valsti, bet 2017.gadā, nepakļaujoties Krievijas spiedienam, pievienojās NATO. Tāpat valsts ir sākusi sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā.

Džukanovičs aprīlī zaudēja prezidenta vēlēšanās un pagaidām atvirzījies otrajā plānā.

Bijušais finanšu ministrs, 37 gadus vecais Spajičs, kurš 2021.gadā realizēja ekonomikas reformas, kas ietvēra vidējās algas palielināšanu, sola panākt vēl lielāku algu palielināšanu, kā arī septiņu stundu darba dienu pašreizējo astoņu stundu vietā. "Pokret Evropa!" sola valsts modernizāciju un sliecas tuvināties Serbijai.

DPS, kuru iepriekš vadīja Džukanovičs, pēc 30 gadu ilgas dominēšanas Melnkalnes politikā piedzīvoja popularitātes kritumu un cieta sakāvi 2020.gada parlamenta vēlēšanās, zaudējot partijām, kas vēlas ciešākas attiecības ar Serbiju un Krieviju.

Pēc tam Melnkalnē izjukušas divas valdības, kas vēlējās veidot ciešākas saites ar Belgradu un Maskavu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu