Ja ejam uz valdību ar ZZS, jāizdomā veids, kā norobežoties no Lemberga, pauž Ašeradens (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministrs Arvils Ašeradens
Finanšu ministrs Arvils Ašeradens Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Ja valdības koalīcijā ejam uz valdību ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), jāizdomā veids, kā norobežoties no sankcijām pakļautā Aivara Lemberga, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" norādīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Ministrs pauda, ka pašlaik norit tikšanās starp "Jauno vienotību" (JV) un citām partijām. , 13. jūnijā, ir plānota tikšanās ar "Apvienoto sarakstu", bet ceturtdien, 15. jūnijā, - ar Nacionālo apvienību. Līdz ar ko sniegt komentārus par tālāko valdības darbu būtu iespējams tikai pēc tikšanās ar visiem politiskajiem spēkiem.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, otrdien tikšanās paredzēta plkst. 16 Ministru kabineta ēkā.

Ašeradens uzskata, ka pašlaik ir pāragri runāt par potenciālo valdības darbu, bet JV iestājas par paplašinātas koalīcijas izveidošanu, jo tas piešķirtu valdības darbam dinamiskumu.

Tāpat Ašeradens apliecināja, ka pie jebkura scenārija JV valdības amatam virzīs līdzšinējo valdības vadītāju Krišjāni Kariņu (JV).

"Progresīvo" frakcijas priekšsēdētājs Kaspars Briškens norādīja, ka pašlaik notiek konsultāciju process. Viņš pastāstīja, ka no ZZS ir saprasts, ka Lembergam nav izšķirošanas teikšanas ZZS valdes lēmumos, kā arī "Progresīvie", ja gadījumā iekļūtu valdībā, mēģinātu novadīt procesus, lai Lemberga ietekmes uz valdības lēmumiem nebūtu.

Saeimas deputāts Viktors Valainis (ZZS) piebilda, ka tālākais valdības scenārijs ir atkarīgs no JV.

Iepriekš pašreizējais Valsts prezidents Egils Levits pauda, ka viņš atturētos nominēt jaunu Ministru prezidenta kandidātu, ja pēc valdības krišanas veidotos koalīcija ar ZZS, kurai aizvien būtu saistības ar sankcijām pakļauto Lembergu.

Levita pilnvaras beigsies jūlija sākumā, un, ja valdība dažādu iemeslu kristu līdz tam laikam, Valsts prezidenta uzdevums būtu nominēt jaunu premjera amata kandidātu.

Valsts prezidents norādīja, ka neatkarīgi no tā, ko saka ZZS līderi, partijā ir "zināmas oligarhiskas ietekmes", un tas var Latvijai radīt reputācijas problēmas.

Levits gan atzina, ka ZZS pati kā partija ir normāls politisks spēks, kas savos uzstādījumos nav sevišķi citādāks par AS. Kamēr ZZS neradīs pilnīgi pārliecinošu iespaidu, ka Lembergs vairs nav saistīts ar partiju, tā būs problēma, kas jārisina pašai ZZS.

Valsts prezidenta vēlēšanu gaita esot pamatīgi sašūpojusi koalīciju, tomēr Levits pauda cerību, ka koalīcija nostabilizēsies, jo tā ir "reāli labākā iespējamā koalīcija".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu