Pētījums: lielās baltās haizivis par cilvēkiem gandrīz vispār neinteresējas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielā baltā haizivs
Lielā baltā haizivs Foto: Shutterstock

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka cilvēki un lielo balto haizivju jaunuļi dažās Kalifornijas dienvidu piekrastēs kopā peld teju ik dienu, tomēr gadījumi, kad haizivs uzbrūk cilvēkam, ir ļoti reti.

“Manuprāt tas, ko mēs izdarījām, ir beidzot iedzinām pēdējo naglu senā mīta zārkā par to, ka, atrodoties ūdenī kopā ar lielo balto haizivi, tā noteikti tev uzbruks,” izdevumam “Live Science” teica viens no zinātniskajā žurnālā “PLOS ONE” publicētā pētījuma autoriem Kriss Lovs.

Haizivju uzbrukumi ir ārkārtīgi reti. 2022. gadā ASV reģistrēts 41 neizprovocēts haizivju uzbrukums un tikai viens uzbrukums, kas beidzās ar cilvēka nāvi. Tiesa, sabiedrībā valda uzskats, ka risks piedzīvot haizivs uzbrukumu ir ārkārtīgi liels.

Problēma ir tā, ka ir ļoti maz informācijas par to, cik bieži ūdenī cilvēki nonāk haizivju tuvumā.

Lai to noskaidrotu, pētnieki reizi mēnesī divu gadu garumā virs Kalifornijas dienvidu pludmalēm palaida dronu, lai novērotu, kur notiek cilvēka un haizivju satuvināšanās. Divās piekrastes vietās cilvēks un haizivs viens otra tuvumā atradās 97% drona palaišanas gadījumu. Tomēr ir tikai viens neoficiāls ziņojums par to, ka šajās pludmalēs haizivs iekampusi cilvēkam.

Jaunas lielās baltās haizivis par upuriem vairāk izvēlas tādus dzīvniekus kā dzeloņrajas, kas mīt okeāna dibenā.

Lai arī šīs haizivis vēl pirms pieaugšanas var sasniegt 2,7 metru garumu, tās lielākajā daļā gadījumu no cilvēka baidīsies.

Pieaugusi lielā baltā haizivs var sasniegt sešu metru garumu un parasti dzīvo tālāk no krasta uz ziemeļiem, kur barojas ar roņiem un jūras lauvām. Lai arī šajos ūdeņos eksperti neiesaka peldēties, tomēr arī pieaugušo haizivju uzbrukumi cilvēkam ir ļoti reti.

“Gadiem ilgi mēs esam teikuši, ka īsti nedomājam, ka haizivis ir tik bīstamas, kā cilvēki domā vai kā viņiem mācīts. Pirmo reizi šis pētījums to pierāda,” piebilda Lovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu