Vasaras silto vakaru "nelūgtie viesi" un to kodumi. Kas tev par to jāzina?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Karstā vasariņa un atvaļinājumu laiks ir klāt, kad kopā ar draugiem un ģimeni baudām atpūtu pie dabas. Tomēr šo prieku ar mums vēlas dalīt arī "nevēlamie atvaļinājuma viesi" - dažādi insekti, kuru kodumi var sabojāt atpūtu. Kā rīkoties, ja gadījies tikt sakostam vai sadzeltam?

Siltajās dienās un vasaras vakaros parādās odi, dunduri, kā arī citi kukaiņi, pēc kuru kodiena var sākties nieze, pietūkums un var būt arī dzīvībai bīstami gadījumi.

Vai zināji? 

Kopumā pastāv 6 – 10 miljoni dažādu kukaiņu sugu;

Kož tikai knišļu mātītes, jo viņām  jāpapildina savi olbaltumvielu krājumi, lai varētu dēt oliņas.

Ods var izsūkt piecus miligramus asiņu - divreiz vairāk par paša svaru.

Aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane iesaka, kā rīkoties, ja esam cietuši no kukaiņa kodumiem.

Siltais laiks patīk ne tikai mums, bet arī dažādiem insektiem, turklāt mitrais pavasaris veicinājis dažādu knišļu un kukaiņu savairošanos. Tāpēc īpaši svarīgi pirms došanās pastaigās vai atpūtā brīvā dabā nodrošināties ar odu, ērču un citu insektu atbaidīšanas līdzekļiem.

1. Ja iekodis insekts, koduma vietai klāt jāpieliek kaut kas vēss, tūsku mazinošs, piemēram, saldētas ogas, mitrs, vēss dvielis vai jāuzklāj atvēsinošs gels. Ja kukaiņa koduma vieta niez un sāp, var uzsmidzināt kādu dezinficējošu šķidrumu, kuri iegādājami aptiekā. Tie ne tikai dezinficē, bet arī noņems niezi.

2. Ja koduma vieta aizvien niez, var lietot gelu pret niezi, stipras niezes gadījumā, konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, var lietot kādu no antihistamīna līdzekļiem piemērotā devā.

3. Ja pēc bites dzēliena miesā ir palicis dzelonis, tas jāizņem ar pinceti, nesaspiežot indes maisiņu, ja tas vēl ir klāt; pēc tam koduma vieta jādezinficē un jāpieliek vēsa komprese. Jo ilgāk dzelonis ir miesā, jo kukaiņa inde iekļūst arvien dziļāk ādā.

4. Ja piesūkusies ērce - ir jāzina, kā to noņemt. "Lai pareizi noņemtu ērci, to ar pinceti vai speciālu rīku satver pēc iespējas tuvāk ādai un ar rotējošām kustībām, gluži kā skrūvējot skrūvi, izvelk ārā. Ja neesat pārliecināti, vai to varēsiet izdarīt, vērsieties tuvākajā medicīnas iestādē un lūdziet palīdzību,” norāda farmaceite.

3. Anafilakses jeb nopietnas alerģiskas reakcijas gadījumā noteikti jāmeklē speciālistu palīdzība.

Foto: shutterstock.com

Ja pēc kukaiņa koduma novērojat šādas reakcijas, nekavējoties zvaniet ātrajai palīdzībai 112:

  • Nieze, uztūkums ne tikai koduma vietā un ap to, bet arī citviet ķermenī;
  • Piepampst mute - mēle, lūpas, rīkle;
  • Apgrūtināta elpošana;
  • Paātrināta sirdsdarbība;
  • Reibonis;
  • Apjukums;
  • Sāpes krūškurvī;
  • Slikta dūša, vemšana;
  • Krampji;
  • Samaņas zudums. 

!!! Ja agrāk nav bijušas alerģiskas reakcijas uz kukaiņu kodumiem, tas vēl nenozīmē, ka tās nekad nevar parādīties.

Kā uzsver farmaceite, pat ja nav alerģijas pret insektu kodumiem, ir lietas, ko kategoriski nedrīkst darīt, un to arī ir svarīgi zināt.

"Insektu koduma vietai nevajag likt spiedošus pārsējus vai žņaugus, degvīna kompreses vai mēģināt indi izspiest. Šādi rīkojoties, var tikai pasliktināt situāciju – ienest koduma vietā kādu infekciju, bojāt audus vai, lietojot degvīnu saturošas kompreses, pat gūt vieglus ādas apdegumus, jo āda, īpaši bērniem,  ir maiga un jutīga," iesaka farmaceite.

Ja piesūkusies ērce, to nedrīkst saspiest, griezt vai censties izraut ar pirkstiem. Tāpat uz ērces nedrīkst pilināt eļļu. 

"Izvairieties no karstas vannas un saules iedarbības. Tas paildzinās stāvokļa uzlabošanos," uzsver eksperte.

Pasargāt sevi no kodumiem var, izmantojot dažādus repelentus, velkot piemērotu apģērbu, izvairoties gulēt pie atvērtiem logiem.

"Parasti odiem, knišļiem, dunduriem un pat ērcēm nepatīk vielas ar spēcīgu smaržu – dažādu augu ēteriskās eļļas. Visiedarbīgākie aromāti ir eikalipta, Austrālijas tējas koka, piparmētras, anīsa, baldriāna, lavandas, bergamotes un citronellas ēteriskās eļļas. Tāpat labi iedarbojas arī krustnagliņu vai kanēļa eļļa – šie aromāti īpaši piemēroti būs videi, kur atrodas bērni. Aptiekā iespējams iegādāties gan ēteriskās eļļas, gan jau gatavus aerosolus, izsmidzināmus līdzekļus un smērējamos zīmuļus, kas satur dabiskās eļļas vai ķīmiski sintezētus repelentus – mākslīgi radītas vielas, kas atbaida kukaiņus," iesaka farmaceite. 

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu