Inspekcija atsauc Ogres novada pašvaldības darbiniekiem izsūtīto anketu par iespējamu mobingu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pildspalva. Ilustratīvs foto
Pildspalva. Ilustratīvs foto Foto: unplash.com

Valsts darba inspekcija (VDI) ir atsaukusi Ogres novada pašvaldības darbiniekiem izsūtīto anketu par iespējamu mobingu un bosingu darba vietā, informēja VDI.

Šodien Ogres novada pašvaldības mājaslapā tika publicēts Ogres novada domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (NA) paziņojums par to, ka VDI sākusi administratīvo lietvedību un veic pārbaudi par iespējamu mobingu, bosingu un nevienlīdzīgu attieksmi Ogres novada pašvaldībā.

Domes priekšsēdētājs savā paziņojumā norādīja, ka neilgi pēc anketas izsūtīšanas vairāki pašvaldības Centrālās administrācijas darbinieki bijuši emocionāli satraukti, informējuši viņu par to, ka, atbildot uz anketas jautājumiem, secinājuši, ka anketa nav anonīma, jo no atbilžu variantiem iespējams identificēt darbinieku, anketā uzdotie jautājumi un norādītie atbilžu varianti ir provokatīvi, pat tendenciozi un vērsti uz apzināti negatīvas informācijas sniegšanu, darbiniekam liedzot iespēju sniegt citu viedokli pie konkrētā jautājuma.

Helmanis aicināja Valsts darba inspekciju rīt, 15.jūnijā, uz Ogres novada pašvaldības domes sēdi, lai kopā ar domes deputātiem izskaidrotu Ogres novada pašvaldības darbiniekiem izsūtītajā anketā iekļautos jautājumus un to atbilstību anketēšanas metodikai.

Vēlāk šis paziņojums no pašvaldības mājaslapas tika izdzēsts.

VDI skaidro, ka, saņemot iestādē informāciju par iespējamiem pārkāpumiem, kas ir saistīti ar psihoemocionāliem riskiem darba vidē, tajā skaitā iespējamiem mobinga vai bosinga gadījumiem, darbinieku aptaujāšana ir vispārpieņemta un plaši piemērota prakse, ko izmanto gan citās Eiropas Savienības valstīs, gan Latvijā, un to dara arī VDI.

VDI uzsver, ka psihoemocionālie jautājumi ir pietiekami sensitīvi un dažreiz arī subjektīvi novērtēti, jo katrs cilvēks vienu vai otru situāciju uztver ar atšķirīgām emocijām. Kas vienam darbiniekam rada stresu, to cits var nemaz nepamanīt. Tādēļ, lai iegūtu objektīvāku situācijas raksturojumu par to, vai un kādi psihoemocionālie riski darba vidē pastāv un cik lielā mērā tie skar konkrēto kolektīvu, jeb tikai atsevišķus darbiniekus, ir nepieciešams veikt vairāku darbinieku aptauju, neaprobežojoties tikai ar kāda viena darbinieka un darba devēja pārstāvja viedokļiem, kas var būt atšķirīgi. Tādēļ, lai izslēgtu, vai, lai gūtu apstiprinājumu, kādu psiohoemocionālo risku pastāvēšanai, tiek praktizēta plašāka darbinieku loka anonīma anketēšana, kur iesniegtās atbildes tiek analizētas kopumā, neredzot konkrēto respondentu sniegtās atbildes.

Ar aptaujas rezultātiem tiek iepazīstināti arī darba devēji, pārrunājot tos un sniedzot ieteikumus, ja nepieciešami kādi uzlabojumi. Līdzīgas aptaujas VDI ir īstenojusi arī citās valsts un pašvaldību iestādēs, piebilst VDI.

"Pēc Ogres pašvaldības publiskotās informācijas par Ogres pašvaldības darbiniekiem nosūtīto anketas saturu esam konstatējuši, ka tajā ir iekļauts jautājums ar atbilžu variantiem, kas nav veiksmīgi noformulēti un nedod iespēju pilnīgi objektīvi novērtēt situāciju par iespējamu mobingu/bosingu darba vietā," atzina VDI Klientu atbalsta nodaļas vadītāja Dace Stivriņa.

Situācija trešdien telefoniski jau ir izrunāta ar Ogres pašvaldības vadību, un konkrētā anketa pašlaik ir atsaukta. Anketa tiks precizēta un atkārtoti izsūtīta Ogres pašvaldības darbiniekiem. VDI atvainojas par anketā iekļauto neveiksmīgi noformulēto jautājumu, kas ir radījis pārpratumu un negatīvas emocijas.

VDI atkārtoti uzsver, ka darbinieku anketēšanas mērķis ir noskaidrot objektīvo situāciju darba vidē un par aptaujas rezultātiem tiks informēta arī Ogres novada pašvaldības vadība.

Kā vēstīts, Helmanis kopš šā gada februāra konfliktē ar Ogres Vēstures un mākslas muzeja kolektīvu, kas iebilda pret Helmaņa ieceri izstādīt sankcijām pakļautajam Krievijas oligarham Pjotram Avenam piederošās porcelāna kolekcijas izstādi.

Darbu pašvaldībai uzteica gan muzeja direktore, gan darbinieki. Domes vadība vērsās Valsts policiju, jo tai bija aizdomas par dokumentu viltošanu. Valsts policija ir ierosinājusi lietu pēc Krimināllikuma nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret pārvaldības kārtību" un tā sākta par faktu, nevis konkrētu personu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu