Aizliegtā mīnu palaišanas ierīce: ierocis, kas uzspridzina ukraiņu tankus (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kopš Ukrainas pretuzbrukuma sākuma ir zaudēti vairāki rietumu piegādātie tanki. Tie bieži kļūst par upuriem mīnu izmētāšanas iekārtai, ko Krievija aktīvi izmanto, lai noturētu sagrābtās teritorijas. Šāda ieroča pielietošana ir pretrunā 1997. gadā apstiprinātajai Otavas konvencijai.

Marta sākumā internetā cirkulēja video, kurā bija redzams krievu ierocis, kuram līdz šim nebija pievērsta liela uzmanība. Tas mainījās, pagājušajā nedēļā sākoties Ukrainas pretuzbrukumam. Papildus tankiem, artilērijai un bezpilota lidaparātiem Krievija intensīvi izmanto mīnas. Šim nolūkam viņi laiž darbā tā sauktās mīnu palaišanas ierīces. Ierocis nav jauns, taču rada vairākus izaicinājumus Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Kā liecina ierīces nosaukums, mīnas netiek liktas, bet gan izmētātas. Krievi izmanto ISDM „Zemledeliye” sistēmu. Šī būtībā ir raķešu sistēma, izņemot to, ka raķetēs ir iepriekš programmējamas mīnas, piemēram, POM-3 „Medaillon” tipa mīnas, kuras var nomest piecu līdz 15 kilometru attālumā.

„Zemledeliye” vienlaikus var palaist piecdesmit 122 milimetru raķetes, kas piepildītas ar mīnām. Tas ļauj īsā laikā izveidot plašu mīnu lauku. Tos var negaidīti novietot uzbrucēja priekšā, vai arī izmantot, lai atkal izveidotu mīnu joslu tur, kur tā iepriekš ir novākta.

„Leopard” tanki kļūst par mīnmetēju upuriem

Ar attālināto izmētāšanas metodi var izvietot gan kājnieku, gan arī prettanku mīnas. Kājnieku mīnu mērķis ir ienaidnieka nogalināšana vai sakropļošana, tomēr to sprādzienbīstamība nav pietiekama, lai sabojātu bruņumašīnas. Šāda metode ir aizliegta saskaņā ar starptautiskajiem tiesību aktiem - 1997. gada Otavas konvenciju.

Savukārt prettanku mīna ar savu sprādzienbīstamo spēku var tik ļoti sabojāt pat vismodernākos tankus, ka tie kļūst nelietojami. To nesen pierādīja iznīcināto vācu „Leopard” tanku un ASV kājnieku bruņumašīnu „Bradley” attēli, kas demonstrēti plašsaziņas līdzekļos visā pasaulē. Kopš ukraiņu ofensīvas sākuma pagājušajā nedēļā vairāki rietumu tanki jau ir kļuvuši par mīnu upuriem. Īpaši Zaporižjes apgabalā, kur pašlaik notiek sīvas cīņas ar smago tehniku, šādas mīnas nodara lielus postījumus.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Taču mīnu palaišanas iekārta spēj vēl vairāk un tiek izmantota ne tikai pret tankiem un karavīriem. Tā arī palīdz krieviem nosegt savus flangus. „Jo dziļāk jūs iekļūstat pretinieka valstī, jo garākas kļūst līnijas pa labi un pa kreisi, kas faktiski būtu jānostiprina,” n-tv skaidro Eiropas Ārlietu padomes (ECFR) militārais eksperts Gustavs Gresels.

„Ja tev nav pietiekamu spēku, tad nomet mīnas, lai ienaidnieks nevarētu pēkšņi uzbrukt no flanga.”

Pēc Gresela domām, mīnu klājēji var arī „aizzīmogot kaujas lauku”. Tas nozīmē, ka ar mīnu izmantošanu tiek nogrieztas uzbrūkošā spēka apgādes līnijas, lai kaujas laukā nevarētu ievest rezerves vai jaunus spēkus. Tā kā „Zemledeliye” darbības rādiuss ir 15 kilometri, sākot no piegādes ķēdes, ar tiem var tikt izolēta vesela brigāde, kas parasti ir 6 kilometrus gara un 12 kilometrus dziļa.

Dažādi iespējamie mīnu palaišanas ierīču izmantošanas veidi nebūt nav jauni. Attālināti izvietojamās mīnas bija dažāda izmēra un diapazona, un daudzas armijas tās izmantoja līdz 1997. gada Otavas konvencijai. NATO lielākoties atteicās no šīm spējām pēc aukstā kara un pārejas uz miera uzturēšanu.

Arī Ukraina bija sākusi iznīcināt savus mīnu krājumus saskaņā ar Otavas vienošanos. 2014. gadā, sākoties karam Ukrainas austrumos, viņi tomēr to pārtrauca un izmantoja mīnas cīņā pret Krieviju. Cilvēktiesību organizācija „Human Rights Watch” janvārī izteica aizrādījumu Ukrainai par šī aizliegtā ieroča „klaju izmantošanu” pērn Izjumas reģionā. Ukraina arī izmantoja mīnu izklājēju kā taktisko ieroci netālu no Uhledaras Donbasa dienvidos.

Mīnu metēju izmantošanai pretuzbrukumā ir īpaša loma. „Krievija pret Ukrainu ļoti intensīvi izmanto mīnas,” saka militārais eksperts Gresels. Tās kalpo, lai kontrolētu ukraiņu pārvietošanos, lai viņi būtu spiesti virzīties uz priekšu šaurās, iztīrītās ejās. Tas apgrūtina tanku manevrēšanu, padarot tos par vieglāku mērķi artilērijas uzbrukumiem.

„Brīdī, kad ukraiņi uzsāk uzbrukumu, krievi var ātri izveidot mīnu aizsprostu un izsist pretiniekus no līdzsvara.” Tajā pašā laikā viņi var maksimāli apgrūtināt ukraiņiem papildspēku piegādi.

Tomēr attālināti izvietojamām mīnām ir viens trūkums: tā kā tās tiek tikai izmestas, nevis apraktas, tās atrodas uz zemes virsmas. Tas padara tās salīdzinoši viegli pamanāmus uz ceļiem. Kājnieku mīnas parasti tiek iedarbinātas, tieši uzkāpjot uz tām. Tomēr attālināti izliktās mīnas var taktiski ļoti elastīgi pielāgot jebkurai situācijai, kas kompensē šo trūkumu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu