Kosova atkal ielaiž valstī automašīnas un preces no Serbijas

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kosovas varasiestādes atcēlušas pirms trim dienām noteikto aizliegumu valstī iebraukt automašīnām un ievest preces no Serbijas, piektdienas vakarā ziņoja Serbijas valsts televīzija RTS.

Kravas un vieglās automašīnas no Serbijas varēs iebraukt Kosovā, tomēr tām tiks veikta pastiprināta pārbaude.

Trešdien Kosovas valdība deva rīkojumu slēgt robežu precēm un automašīnām no Serbijas, jo Serbija trešdien aizturēja trīs Kosovas policistus. Priština uzstāj, ka policisti ir nolaupīti Kosovas teritorijā, kamēr Belgrada apgalvo, ka viņi ir iegājuši Serbijas teritorijā.

NATO vadītie starptautiskie miera uzturēšanas spēki Kosovā KFOR piektdienas vakarā paziņoja, ka incidenta izmeklēšanā neizdevās noskaidrot, vai trīs policistu aizturēšana notika Kosovas vai Serbijas teritorijā.

KFOR atgādināja abām pusēm, ka tām savu drošības spēku darbības robežzonā jākoordinē ar miera uzturētājiem, tomēr šajā gadījumā tas nav noticis.

Par drošību Kosovā KFOR ir atbildīgi kopš 1999.gada.

Maija beigās situācija serbu apdzīvotajos Kosovas ziemeļos saasinājās, kad Kosovas varasiestāžu mēģinājumi panākt albāņu iecelšanu mēru amatos pamatā serbu apdzīvotajās municipalitātēs izsauca nemierus, kuru laikā ievainojumus guva 30 NATO miera uzturētāji.

Par neseno saspīlējuma pieaugumu Serbija vaino Kosovas valdību, kas nenodrošinot Kosovā dzīvojošajiem serbiem teritoriālās autonomijas tiesības.

Serbija faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās Kosovas konfliktā, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas. Tomēr Belgrada bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu