"Kā uz teātra skatuves." Uzņemts iespaidīgs Marsa ainavas attēls

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/JPL-Caltech

NASA Marsa zonde “Curiosity” nesen uzņēmusi iespaidīgu Marsa ainavas “pastkarti”, parādot saules gaismas virzību uz Sarkanās planētas. Attēlu zonde atsūtīja īsi pēc atmošanās no “diendusas”.

Fotogrāfija uzņemta 8. aprīlī īsi pēc Marsa reģiona atstāšanas, kur zonde 2022. gadā atklāja sena ezera pēdas. Fotosesija bija viens no pirmajiem darbiem, ko zonde paveica pēc četras dienas ilga “miega”, kas bija vajadzīgs, lai atjauninātu ierīces programmas, vēstīts izdevumā “Space”.

Jaunā panorāma sastāv no diviem attēliem – viens ir uzņemts no rīta, bet otrs pēcpusdienā. Saliekot kopā saules gaismu no diviem atšķirīgiem leņķiem, veidojas daudz detalizētāks attēls nekā parastajām fotogrāfijām, rakstīts NASA paziņojumā.

Foto: NASA/JPL-Caltech

“Visi, kas bijuši dabas parkos, zina, ka ainava no rīta rādās citādāka nekā pēcpusdienā. Iemūžinot divus dienas laikus, iespējams panākt tumšas ēnas, jo gaisma nāk no kreisās un labās puses. It kā tā būtu teātra skatuve, tikai prožektoru vietā ir Saule,” skaidroja NASA inženieris Dags Elisons.

Attēla oriģināls patiesībā ir melnbalts. Krāsa attēlam piešķirta, lai izceltu akmens veidojumus un atdarinātu debesu nokrāsu rītā un pēcpusdienā.

Šī ir otrā reize, kad zonde “Curiosity” attēlu uzņēmusi tādā veidā. Līdzīgs attēls tika uzņemts 2021. gada novembrī, tomēr jaunākais attēls ir daudz detalizētāks. Visticamāk, tāpēc, ka tas uzņemts Marsa ziemas laikā, kad planētas atmosfērā ir mazāk putekļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu