“Vēl nekad Eiropā nav tikušas saražotas vai izplatītas tik daudz narkotiku kā šobrīd,” intervijās medijiem stāsta Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra (EMCDDA) vadītājs Aleksis Gosdēls. Viņa vadītā iestāde piektdien publicēja ikgadējo visaptverošo ziņojumu par narkotisko vielu tirgus un patēriņa tendencēm Eiropas Savienībā, parādot nepatīkamu ainu – tirdzniecība un patēriņš pieaug un līdz ar to arī smagas negatīvas sekas uz dažnedažādiem sabiedrības aspektiem. Šajā rakstā ieskatīsimies dažos no svarīgākajiem ziņojuma atklājumiem.

“Narkotikas ir pieejamas visur – un ar tām tiešā vai netiešā veidā saskaras lielākā daļa Eiropas iedzīvotāju,” liecina jaunākais ziņojums par narkotisko vielu tirdzniecību, pieejamību un lietošanu Eiropas Savienībā, Turcijā un Norvēģijā. Turklāt īpašas bažas rada jauna veida narkotisko vielu ienākšana tirgū, kuru radītā ietekme uz veselību vēl nav izpētīta. ES iekšlietu komisāre Ilva Johansone sacīja, ka “ir ļoti noraizējusies par to, ka vielas, kuras šobrīd lieto Eiropā, ir veselībai vēl kaitīgākas nekā agrāk”.

Datus par narkotisko vielu izplatību un patēriņu ES iegūst gan no policijas sniegtās informācijas par konfiscētajiem daudzumiem, gan no veiktajām notekūdeņu analīzēm, slimnīcu datiem un citiem rādītājiem. Kopumā ticis secināts, ka visizplatītākās nelegālās narkotikas Eiropā ir kokaīns (neskaitot marihuānu, kas nav aizliegta visā ES)

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X