Kopš jūnija sākuma Latvijas augstskolās pilnā sparā notiek eksāmenu un diplomdarbu aizstāvēšanas. Tāpat kā citus gadus, tas ir aktualizējis jautājumu par plaģiātismu un citiem negodīgu studentu paņēmieniem, kā vieglā ceļā tikt pie diploma. Uzrunājām augstskolu pārstāvjus, lai uzzinātu, ar kādiem izaicinājumiem saskaras mācībspēki, cenšoties atklāt negodīgus studentus un sargājot akadēmisko godīgumu augstākajā izglītībā.

Pagājušajā nedēļā raidījumā “Bez tabu” izskanēja amizants gadījums: kāda sieviete sūdzas par negodīgu komercpraksi - samaksājusi 500 eiro, lai viņas vietā uzraksta diplomdarbu, bet saņēmusi augstskolas prasībām neatbilstošu “produktu”, turklāt uzņēmums atsakās naudu atmaksāt. Šādi atsevišķi gadījumi, kas skaļāk izskan medijos un sabiedrībā, ir tikai aisberga redzamā daļa. Turklāt šajā gadījumā iznākums bija pamācošs gan pašai negodīgajai studentei, gan citiem, kas apsver izmantot tādu pakalpojumu.

Problēma ar negodīgiem studentiem, kas dažādos veidos cenšas apiet prasības studiju pabeigšanai, aktualizējas katru gadu, visbiežāk pavasara semestra beigās, kad notiek diplomdarbu aizstāvēšanas. Taču mācībspēkiem šis jautājums ir aktuāls visu akadēmisko gadu. Aizstāvēšanas notiek arī rudens semestrī, turklāt plaģiātismu un citas krāpšanās formas studenti mēdz izmantot arī citos studiju darbos.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X