VIDEO Tiesa patur apcietinājumā noslepkavotās Justīnes tēvu un audžumāti

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Trešdien, 21. jūnijā Rēzeknes tiesa aizdomās par Justīnes slepkavību nolēmusi paturēt apcietinājumā 20. jūnijā aizturētās personas – meitenes tēvu Vladimiru Reinikovu un viņas pamāti. Apcietinājums piemērots, lai novērstu iespēju aizdomās turamajiem traucēt kriminālprocesu, ziņo LTV "Dienas ziņas". 

Jau vakardien, 20. jūnijā, neoficiāla informācija lecināja, ka tēvs un audžumāte aizturēti agri no rīta - pie viņiem bija ieradušās divas Valsts policijas ekipāžas. 

Neapstiprināta informācija liecina, ka Justīnes mirstīgās atliekas atrastas Dubuļos, netālu no Mākoņkalna un Rāznas ezera.

Dubuļi ir ciems Rēzeknes novada Kaunatas pagastā.

Saskaņā ar neoficiālu informāciju šajā vietā dzīvo Justīnes tēva vecmāmiņa.

Tiesu administrācija norāda, ka apcietinājums piemērots, lai novērstu iespēju aizdomās turamajiem traucēt kriminālprocesu, liekot šķēršļus patiesības noskaidrošanai.

Policija iepriekš ziņojusi, ka meitenes ķermenis ar acīm redzamiem miesas bojājumiem atrasts aprakts pamestas mājas pagrabā, meža vidū vairākus desmitus kilometru no meitenes dzīvesvietas.

Policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 117. panta par slepkavību pastiprinošos apstākļos. Par šādu noziegumu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem, ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

VP uzsver, ka izmeklēšana kriminālprocesā turpinās, ir nozīmētas ekspertīzes. Ņemot vērā, ka izmeklēšana ir aktīvā fāzē, šobrīd no plašākiem komentāriem VP atturas.

Justīnes tēvu, saslēgtu rokudzelžos, policija plkst. 12.45 atveda uz Rēzeknes tiesu piecpadsmit minūtes pirms tiesas sēdes. Sēde ilga nedaudz vairāk par stundu, galīgais lēmums – apcietinājums.

Tiesnese Aija Jermacāne Latvijas Radio teica, ka abas aizturētās personas nav atzinušas savu vainu Justīnes slepkavībā, tomēr tiesa lēma abām personām piemērot apcietinājumu, lai novērstu iespēju traucēt kriminālprocesu. 

"Pirmkārt, viņš tiek turēts aizdomās sevišķi smaga, pret nepilngadīgas personas dzīvību vērsta nozieguma izdarīšanā. Un apcietinājums ir piemērots, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 272. panta 1. daļu, kas noteic: ja persona tiek turēta aizdomās nozieguma izdarīšanā, par kuru ir paredzēts brīvības atņemšanas sods, un atrodoties brīvībā var traucēt kriminālprocesu, liekot šķēršļus patiesības noskaidrošanai. Un vēl papildus ir piemērots 272. panta 2. daļas pirmais punkts tāpēc, ka šis izdarītais sevišķi smagais noziegums ir vērsts pret nepilngadīgas personas, kura bija materiālā atkarībā no aizdomās turētā, dzīvību un kura sava vecuma dēļ nevarēja savas intereses aizsargāt," skaidroja Jermacāne.

Jermacāne norādīja: likums paredz tiesības par sevišķi smagu noziegumu turēt apcietinājumā līdz 24 mēnešiem, pirmstiesas procesā - līdz 15 mēnešiem.

Abām personām aizstāvības advokātus piešķīrusi valsts. Pamātei tas ir Augusts Pujats, kurš no komentāriem ir atteicies. "Nekādas konsultācijas, nekādu informāciju klients nevēlas [paust], neko. Es saprotu. Skaidrs? Skaidrs! Tāpēc es jums neko nesniegšu! Es nedrīkstu neko darīt! Viss!" pauda Pujats.

Par šo noziegumu var piemērot brīvības atņemšanu no 10 līdz 20 gadiem vai mūža ieslodzījumu.

Valsts policija šobrīd no plašākiem komentāriem atturas.

Jau ziņots, ka 5.maijā Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta Rogovkā pazuda septiņus gadus vecā Justīne Reinikova. Meitenei bija veselības problēmas. Meitene piektdienas vakarā ap plkst.19 esot izgājusi no savas dzīvesvietas un tajā neesot atgriezusies.

Policija un brīvprātīgie veica plašus meklēšanas pasākumus, pārmeklējot desmitiem kvadrātkilometru plašas teritorijas, taču meklēšana ilgstoši nedeva rezultātus.

Kā informē VP, pusotra mēneša laikā Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Ziemeļlatgales iecirkņa, Kriminālpolicijas biroja un Kārtības policijas biroja, kā arī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes struktūrvienību amatpersonas veica dažādus meklēšanas pasākumus, vairākkārtīgi īstenojot arī plašus masveida meklēšanas pasākumus, apsekojot dažādas teritorijas un objektus, tostarp arī ūdenstilpes. Masveida meklēšanas pasākumos tika piesaistīti arī kolēģi no Valsts robežsardzes, Zemessardzes, organizācijām “Bezvēsts.lv” un “K9-Sos Cilvēku meklēšana”, kā arī atsaucās liels brīvprātīgo skaits.

Sākotnēji kā meitenes pazušanas versija tika izskatīta iespēja, ka viņa pati pametusi mājas pagalmu un devusies prom nezināmā virzienā. Vienlaikus jau kopš pirmajām pazušanas dienām likumsargi strādājuši ar vairākām versijām, tostarp, ka pret meitenīti varētu būt veikts noziedzīgs nodarījums.

Latvijas Televīzija vēstīja, ka pazudušās meitenes ģimene bijusi bāriņtiesas redzeslokā. Meitenes tēvs un pamāte ar četriem bērniem bijuši ienācēji, ģimene uz Rogovku pārcēlusies apmēram pirms pusgada. Tā kā meitenei bija veselības problēmas, viņa nemācījās vietējā skolā. Meitenes bioloģiskā māte dzīvojot ārzemēs.

Rēzeknes novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Daina Igaune atteicās komentēt, kur pašlaik atrodas ģimenes citi bērni, uzsverot, ka šāda informācija ir saistīta ar krimināllietas izmeklēšanu un tādēļ neesot izpaužama.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu