Vāc parakstus par kompensāciju Jēkabpilī nogalinātās sievietes bērniem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Portāla "Manabalss.lv" logo.
Portāla "Manabalss.lv" logo. Foto: Edijs Pālens/LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" uzsākta parakstu vākšana par 500 000 eiro kompensāciju Jēkabpilī nogalinātās sievietes bērniem.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Dans Titavs. Viņš aicina Saeimu pieņemt speciālu likumu, ar kuru nekavējoties tiktu piešķirta 500 000 eiro kompensācija Jēkabpilī cietušajai ģimenei par Latvijas valstisko nespēju aizsargāt divu bērnu māti no slepkavas - sava vīra un šo bērnu tēva.

Slepkavība izdarīta viena bērna un nogalinātās sievietes mātes, šo bērnu vecmāmiņas, acu priekšā, kurai no pieredzētā radušies smagi veselības traucējumi.

Idejas autora ieskatā kompensācija nodrošinātu Jēkabpils traģēdijā cietušajiem bērniem normālus dzīves apstākļus, tai skaitā nepieciešamo medicīnisko un psiholoģisko aprūpi, kā arī turpmākās izglītības iegūšanu.

Savukārt kompensācijas atlikums, bērniem sasniedzot pilngadību, būtu jāpiešķir šiem cietušajiem bērniem pilnā apmērā. Šāda kompensācija Titva ieskatā ir taisnīga un samērīga, ievērojot, ka valsts augstākās amatpersonas - Valsts prezidents Egils Levits, jaunievēlētais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Ministru prezidents Krišjānis Kariņs (JV), kā arī citas valsts amatpersonas ir jau publiski atzinuši, ka šo sievieti no slepkavas neaizstāvēja Latvijas valsts.

Tāpēc Saeima aicināta izstrādāt likumu, kas šādos acīmredzami bezstrīda gadījumos, kā to jau ir vērtējušas valsts augstākās amatpersonas, cietušajiem būtu tiesības tūlīt vērsties Saeimas atbildīgajā komisijā vai Ministru kabinetā ar kompensācijas prasību, un tad Saeimai vai Ministru kabinetam būtu iespēja šo prasību izskatīt. Tas ļautu cietušajiem un valstij izvairīties no gariem un dārgiem tiesvedības procesiem, kuros valsts kompensācija reizēm cietušos sasniedz par vēlu.

Jai ziņots, ka 16.aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nogalināta 1983.gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika. Konkrētajā situācijā personai bija 19 kriminālprocesi, no kuriem 18 - par nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir uzdevis sākt dienesta pārbaudi, lai "pārliecinātos, ka policisti ir rīkojušies atbilstoši normatīvajam regulējumam, pietiekoši aktīvi un profesionāli". Pārbaudi veic arī prokuratūra.

Rusiņu pēc slepkavības policijai nav līdz šim izdevies aizturēt, bet vienlaikus nav izslēgts, ka viņš izdarījis pašnāvību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu