Brazīlijā konfiscēts neticams daudzums haizivs spuru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Viena no atsavinātajām haizivs spurām
Viena no atsavinātajām haizivs spurām Foto: Reuters / Scanpix

Brazīlijas varas iestādes konfiscējušas vairāk nekā 28 700 kilogramu haizivs spuru, kas varētu būt pasaulē visu laiku lielākais vienā reizē kontrabandistiem atņemtais nelegālo haizivs spuru kopums.

Haizivju spuras tiek iegūtas, tās nogriežot dzīvām haizivīm, kas pēc tam tiek iesviestas atpakaļ okeānā. Šīs spuras parasti tiek pārdotas Āzijas valstīs, kur tiek izmantotas Ķīnas tradicionālajā medicīnā vai kā haizivs spuru zupas sastāvdaļa. Tirgū kilograms haizivs spuru var maksāt līdz pat 540 eiro. Par spīti tam, ka Brazīlijā haizivju zvejniecība pašlaik ir aizliegta, dažos reģionos zvejnieki tās ķer nelegāli.

“Brazīlijā šī prakse atkal sāk parādīties. Pirms dažiem gadiem mēs atradām 8 līdz 9 tonnas haizivju spuru, kas bija iegūtas līdzīgi, proti, pārējā haizivs tika iesviesta atpakaļ okeānā,” izdevumam “Reuters” stāstīja malumedniecības apkarotājs Žairs Šmits.

Atsavinātās haizivs spuras
Atsavinātās haizivs spuras Foto: Reuters / Scanpix

Šajā gadījumā, lai tiktu pie spurām, nogalināti aptuveni 10 tūkstoši zilo haizivju (Prionace glauca) un mako haizivju (Isurus). Vairāk nekā 95% no spurām tika konfiscētas no vienas nenosauktas eksporta kompānijas Sankatarinas štatā, Brazīlijā. Pārējās spuras tika konfiscētas citā, arī nenosauktā kompānijā, kas darbojas Sanpaulu Gvaruļusas lidostā.

Katru gadu spuru dēļ visā pasaulē tiek nogalināti aptuveni 73 miljoni haizivju, tāpēc daudzviet to tirgošana vai pirkšana ir aizliegta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu