Foto Sārts: no "Prigožina dumpja" iznākuma ieguvējs ir kāds trešais spēks (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts. Foto: Zane Bitere / LETA

Algotņu grupējuma "Vagner" vadītāja Jevgeņija Prigožina rīkotais militārais dumpis, kas beidzās bez lieliem satricinājumiem, kaujiniekiem atstājot ieņemtās pilsētas, bet grupējuma vadītājam doties "trimdā" uz Baltkrieviju, Krievijas režīma līderi Vladimiru Putinu tomēr ir padarījis vājāku, vērtē NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Kā sociālajos tīklos vēsta Sārts, notikušajam ir grūti rast racionālus skaidrojumus, tomēr viņam šķiet, ka dumpis beidzās minētajā veidā, jo Prigožina Maskavas sabiedrotie varētu būt mainījuši nostāju, vairs nesolot atbalstu "Vagner" spēkiem Maskavā, bet bez papildu atbalsta milzu pilsētā šiem spēkiem būtu maz izredžu.

"Vienlaicīgi šāds situācijas risinājums, pirmkārt, padara vājāku Putinu, otrkārt, padara vājāku arī Prigožinu," vērtē eksperts, "iegūst kāds trešais, kuru mēs vēl neredzam. Iespējams, šī bija uvertīra tālākiem notikumiem."

Prigožins piektdienas vakarā paziņoja, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā un dodas uz Maskavu nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Algotņi pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas un ceļā uz Maskavu grupējuma kolonnas sasniedza Voroņežas un Ļipeckas apgabalus, savukārt Maskavā tika veikti pasākumi pilsētas aizsardzībai.

Jau sestdienas vakarā Prigožins paziņoja, ka vagnerieši pārtrauc virzīties uz Maskavu un dodas atpakaļ. Vēlāk Rostovas apgabala vadītājs Vasīlijs Golubevs ziņoja, ka "Vagner" kravas automašīnas ar kaujiniekiem, tanki un citas bruņumašīnas atgriezās lauka nometnēs ārpus Rostovas pie Donas. Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz aculiecinieku, vēstīja, ka arī pats "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins atstājis Krievijas Dienvidu militārā apgabala štābu Rostovā pie Donas.

Prigožinam Kremlis došot iespēju pārcelties uz Baltkrieviju, bet "Vagner" kaujinieki tiks atbrīvoti no kriminālatbildības par bruņoto dumpi, paziņojis Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, sakot, ka neesot zināms, ar ko Baltkrievijā nodarbosies Prigožins.

Pēc Peskova teiktā, daļa "Vagner" kaujinieku, kas atteicās iesaistīties dumpī, parakstīs līgumus ar Krievijas Aizsardzības ministriju.

Peskovs piebilda, ka dumpja laikā neesot tikušas apspriestas kadru izmaiņas Krievijas Aizsardzības ministrijā un ka viņam neesot zināms, ka Putinam būtu mainījusies attieksme pret aizsardzības ministru Sergeju Šoigu.

Foto: "Vagner" kaujinieki pamet Rostovu pie Donas

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu