ASV pirmo reizi atļauts ražot un pārdot laboratorijā izaudzētu gaļu (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Laboratorijā izaudzēta gaļa
Laboratorijā izaudzēta gaļa Foto: AP/Scanpix

Pirmo reizi vēsturē ASV oficiāli atļauta laboratorijā no vistas šūnām izaudzētas gaļas ražošana un tirdzniecība.

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) atļauju ražot un pārdot laboratorijā izaudzētu gaļu izsniegusi diviem Kalifornijas uzņēmumiem: “Upside Foods” un “Good Meat”, vēstīts izdevumā “The Washington Post”.

Laboratorijā izaudzētas jeb kultivētas gaļas radīšana sākas ar dzīva dzīvnieka audu šūnām. Lai iegūtu šīs šūnas, dzīvnieks nav bīstami jāievaino vai jānogalina. Šūnas pēc tam tiek novērotas un glabātas šūnu bankā. Vēlāk tās tiek savāktas lielos tērauda konteineros, kur tās var strauji dalīties. Šūnas tiek apgādātas ar visu nepieciešamo, lai drīz no šūnām sāktu veidoties muskuļaudi, tauki un saistaudi – tādi paši kā īstai vistai. Kad gaļa ir izaudzēta, tā tiek apstrādāta un sapakota.

2019. gadā ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) un Pārtikas drošības un inspekcijas dienests izstrādāja normatīvo regulējumu, lai nodrošinātu laboratorijā audzētas gaļas nekaitīgumu. Abi augstākminētie uzņēmumi spēja pierādīt, ka viņu radītā gaļa ir pilnīgi droša cilvēkam. Tagad uzņēmumiem ļauts ar savu produktu ienākt ASV tirgū.

Tiesa, pagaidām šī gaļa nebūs atrodama parastajos pārtikas veikalos un būs dārga. Piemēram, uzņēmums “Upside Foods” sadarbosies ar restorānu “Atelier Crenn”, kurā būs pieejami kultivētās gaļas ēdieni. Nākotnē uzņēmumi cer kultivēto gaļu padarīt plašāk pieejamu.

Lai arī laboratorijā izaudzēta gaļa sniedz cerību dzīvniekiem, kas tiek nogalināti neiedomājamā daudzumā, lai apmierinātu cilvēka vēderu, tomēr šī ražošanas metode prasa daudz enerģijas, tāpēc oglekļa emisijas nekļūs mazākas par tām, kādas tagad izdala mājlopi. Pagaidām nav arī skaidrs, kā šo gaļu ražot lielos apmēros.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu