Līdz 4. martam pagarina Krievijas pilsoņu liegumu ieceļot Latvijā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JUHA METSO

Valdība šodien nolēma pagarināt noteikto ierobežojumu termiņu Krievijas pilsoņu ieceļošanai Latvijā līdz nākamā gada 4.martam.

Ārlietu ministrija (ĀM) Ņemot vērā 2022.gada 24.februārī Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā, strauji auga Krievijas pilsoņu skaits, kuri vēlējās ieceļot Eiropas Savienībā (ES).

ES Padomes ārlietu ministru neformālajā sanāksmē Prāgā 2022.gada 30.augustā un 31.augustā tika panākta vienošanās, ka, ņemot vērā sarežģīto ietekmi uz robežvalstīm, dalībvalstis nacionālā līmenī var veikt pasākumus, lai ierobežotu ieceļošanu ES.

Ievērojot minēto vienošanos Latvija, Igaunija, Lietuva un Polija koordinēti veica izmaiņas nacionālajos tiesību aktos, lai ierobežotu Krievijas pilsoņu, kuri ilgstoši ir atbalstījuši un turpina atbalstīt Vladimira Putina režīma agresīvās darbības un ir līdzatbildīgi par Krievijas agresiju Ukrainā.

Latvijā šādi ierobežojumi tika noteikti ar Ministru kabineta (MK) 2022.gada 9.septembra rīkojumu par Krievijas pilsoņu ieceļošanu Latvijā. Patlaban arī citās ES dalībvalstīs, piemēram, Somijā un Čehijā nacionālā līmenī ir pieņemti normatīvi, kas ierobežo Krievijas pilsoņu ieceļošanu.

ĀM atzīmē, ka patlaban MK rīkojums ir spēkā līdz 30.jūnijam. Rīkojums paredz ieceļošanas ierobežojumus Krievijas pilsoņiem, kuri vēlās šķērsot ES ārējo robežu tūrisma un izklaides nolūkos. Nepagarinot rīkojuma darbības termiņu, tiktu pieļauta situācija, ka Krievijas pilsoņi, kuri rada apdraudējumu arī Latvijas iekšējai drošībai, var brīvi ieceļot un uzturēties ES.

Latvijas robežiestādes uz ārējām robežām veic katra robežas šķērsotāja individuālu izvērtējumu saskaņā ar Šengenas robežu kodeksu un katrai personai, ja tiek liegta ieceļošana Latvijā, tiek izsniegts individuāls lēmumus, kuru iespējams pārsūdzēt augstākai iestādei.

ĀM uzsver, ka rīkojums, ar kuru pagarina ierobežojumu termiņu, atvieglo robežiestāžu darbu nosakot, ka nebūtiskiem ceļotājiem, kuri apdraud valsts iekšējo drošību ieceļošana Latvijā atsakāma.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu