Kārtējais "konditorejas izstrādājums" uz Marsa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: @SETIInstitute / Twitter / NASA

NASA zonde “Perseverance”, kas šeptējas uz Marsa, nofotografējusi akmeni, kas izskatās pēc milzu virtuļa.

23. jūnijā zonde uzņēma fotogrāfiju ar lielu un tumšu akmeni, kuram vidū ir caurums. Šo visai neparasto akmeni ieskauj citi līdzīgas krāsas akmeņi, liekot domāt, ka to izcelsme ir viena – iespējams, ārpus Sarkanās planētas.

Tas varētu būt lielāks meteorīts, ko ieskauj mazāki tā gabali. Šāds atradums nav nekas jauns. “Perseverance” vien dažas nedēļas pēc nolaišanās uz Marsa 2021. gada februārī nofotografēja iespējamo meteorītu. Un tas nav vienīgais gadījums.

Zondes vecākais brālēns “Curiosity” savukārt kopš 2012. gada augusta uz Marsa ir atklājis vairākus kosmiskos akmeņus, to skaitā šā gada februārī atrasto metālisko akmeni, kas nodēvēts par Kakao.

Šis “virtulis” arī nav vienīgais “konditorejas izstrādājums” uz Marsa, ko atradušas zondes. 2014. gadā NASA pašgājējs “Opportunity” pamanīja akmeni, kas bija balts no ārpuses un sarkans iekšpusē un izskatījās pēc želejas virtuļa, raksta "Space".

“Perseverance” pēta 45 kilometrus plato Džezero krāteri, kur pirms miljardiem gadu atradās milzīgs ezers. Automašīnas izmēra pašgājējs pēta krātera vidi, meklē sen izzudušas dzīvības pēdas un vāc paraugus, ko nākotnē plānots nogādāt uz Zemes.

Neliels helikopters “Ingenuity” tikmēr palīdz pašgājējam pētījumos. Tas uz Marsa ieradās kopā ar zondi un realizēja piecu lidojumu misiju, ātri parādot, ka uz Marsa iespējami pētījumi arī no gaisa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu