Vai Pompejos atrastajā freskā tiešām atainota pica?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Arheologi Senās Romas pilsētā Pompejos, kas tika aprakta Vezuva izvirduma laikā mūsu ēras 79. gadā, atrada mākslas darbu, kurā varētu būt attēlots itāļu picas priekštecis.

Plakanais maizes gabals 2000 gadu senajā freskā patiesi varētu būt tāls sencis mūsdienās tik populārajam ēdienam. Pat Itālijas kultūras ministrija tam piekrita. Tiesa, tai trūkst mums ierasto sastāvdaļu, lai to tehniski varētu nosaukt par picu.

Freska tika atrasta neseno izrakumu laikā ēkas gaitenī, kas atradās netālu no maiznīcas. Ēka daļēji tika atrakta jau 19. gadsimtā, un šā gada janvārī izrakumi beidzot tika turpināti.

Foto: AP/Scanpix

Blakus picai redzams arī vīna kauss. Eksperti uzskata, ka plakanā maize tika ēsta kopā ar augļiem, piemēram, granātāboliem vai datelēm un dažādām garšvielām, un kaut ko līdzīgu pesto.

Lai nu kā, arheologi saka, ka tā drīzāk ir fokača, nevis pica. Pirms 2000 gadiem romiešiem picas galvenās sastāvdaļas – tomāti un mocarella – nebija pieejamas. Tomāti Eiropā no Amerikas ienāca tikai pirms dažiem gadsimtiem. Daži vēstures avoti liecina, ka pica radās 1700. gados Neapolē pēc mocarellas izgudrošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu