Ar ko spēj pārsteigt Tunisija? Interesanti fakti, ko zina vien retais

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: DavideAngelini/Shutterstock

Valdzinošā Austrumu romantika no “Tūkstoš un vienas nakts pasakām” apvienojumā ar īsteni eiropeisku drošību un francisku izsmalcinātību - tāda ir Tunisija, sakārtotākā un sakoptākā Vidusjūras piekrastes arābu valsts, kuru pavisam noteikti ir vērts iekļaut savos brīvdienu plānos. Sadarbībā ar tūroperatora "Novatours" speciālistiem esam apkopojuši interesantus faktus par Tunisiju, lai iedvesmotu tevi jau tuvākajā laikā ieplānot aizraujošu ceļojumu.

Francijas mantojums

Šeit ir iespējams izjust Āfrikas dabas sajaukumu ar Eiropas šarmu. Lai gan Tunisija jau teju septiņdesmit gadus ir neatkarīga valsts, franču kolonizācijas laiks ir atstājis pēdas visās dzīves jomās. Divas pamanāmākās - franču valoda un franču bagete. Franču valodā runā faktiski visi Tunisijas iedzīvotāji, jo to māca skolās jau no trešās vai ceturtās klases, bet bagete lielā mērā ir izkonkurējusi pat tradicionālās tunisiešu maizes. Nav brīnums, ka visvairāk tūristu Tunisijā joprojām ierodas no Francijas, jo franči te jūtas teju kā mājās.

Foto: Valery Bareta/Shutterstock

Tūristiem droša

Lai arī musulmaņu valsts, Tunisija tomēr ir gaužām miermīlīga un tūristiem labvēlīga. Tunisijas viesnīcu komforts caurcaurēm atbilst eiropiešu izpratnei par vēlamo lietu kārtību šajā pasaulē – ierodoties galamērķī, ļoti iespējams, pat aizmirsīsi par to, ka šeit ir Āfrika.

Tiesa gan, der atcerēties, ka neuzmanīgu tūristu var apdraudēt zaglis, ka musulmaņiem ne visai patīk, ja viņus fotografē, un ka

bāros, restorānos un ekskursijās teju vienmēr no pakalpojuma summas pieci līdz desmit procenti papildus būs jāsamaksā dzeramnaudā.

Ērti sasniedzama

Tunisija atrodas vien nepilnu 4 stundu lidojumā no Latvijas. 15.09.–20.10. “Novatours” nodrošina airBaltic čarterreisus uz Enfidu reizi nedēļā, piektdienās. Turklāt

Latvijas pilsoņiem ieceļošanai Tunisijā nav nepieciešama vīza, uzturoties valstī uz laiku līdz 90 dienām.

Ieceļojot var tikt lūgts uzrādīt viesnīcas rezervāciju vai citu apliecinājumu par izvēlēto uzturēšanās vietu.

Latvijas nepilsoņa pases turētājiem vīza nav nepieciešama, ja ieceļošanas mērķis Tunisijā ir tūrisms organizētā tūrisma grupā (vismaz piecas personas). Ieceļojot Tunisijā, jāuzrāda viesnīcas rezervācija, biļete turp un atpakaļceļam, ceļojuma apdrošināšana.

Kaulēšanās māksla

Jārēķinās, ka Tunisijā cauri tirgum neiziesi, neviena pārdevēja neievērots, kā mēdz būt Latvijā. Jau pēc pirmajiem metriem tev uzklups bars tirgotāju - ķers aiz rokas, aiz somas un centīsies pārliecināt, ka tieši viņa bodītē ir vislabākais un vislētākais piedāvājums.

Foto: Di Gregorio Giulio/Shutterstock

Jāielāgo, ka

Tunisijā skaitās nepieklājīgi tirgū vai mazā bodītē preci iegādāties par cenu, kuru pirmajā brīdī nosaucis pārdevējs.

Precēm noteiktas cenas ir tikai lielveikalos, mazajos tās veidojas, pārdevējam runājoties ar pircēju. Sākumā noteiktā cena ir trīs līdz piecas reizes lielāka nekā reālā tirgus cena. Iepirkšanās ir kā teātris, kur pircējam, izdzirdot sākotnējo cenu, jāatmet ar roku un jāiet no bodītes laukā. Pārdevējs noteikti skries pakaļ un jautās pēc klientam izdevīgās cenas. To vari nosaukt mazu, bet ne apvainojoši zemu.

Spa cienītāju sapņu galamērķis

Tunisijas spa un atveseļošanās centru piedāvājums ir atzīts par vienu no labākajiem pasaulē, turklāt pakalpojumu cenas te parasti ir zemākas nekā Eiropā.

Olīveļļas un dateļu lielvalsts

Tunisijas nacionālā bagātība ir olīveļļa – šī produkta eksporta ziņā šī valsts ierindojas ceturtajā vietā pasaulē (aiz Spānijas, Itālijas un Grieķijas). Tunisieši savu produkciju uzskata par galvastiesu labāku nekā, piemēram, Itālijas eļļa, jo

Tunisijā olīvu novākšana un apstrāde lielākoties ir roku darbs, līdz ar to eļļa iznāk krietni kvalitatīvāka un garšīgāka, bez rūgtenuma.

Tunisijā katrs olīvkoks tiek rūpīgi uzskaitīts. Pašlaik valstī aug 60 miljoni olīvkoku – katram iedzīvotājam vidēji pa sešiem kokiem.

Otra lielākā Tunisijas bagātība ir dateles. Tunisieši apgalvo, ka tieši viņu leknajās dateļpalmās aug visgaršīgākās dateles – sulīgas, saldas un caurspīdīgas. Tās ir viens no iecienītākajiem suvenīriem, ko pārvest mājās no šīs valsts.

Foto: Lizavetta/Shutterstock

Varenais Sahāras tuksnesis

Tunisijas dienvidu daļa ievijas Sahāras tuksnesī, kas ir viens no lielākajiem tuksnešiem pasaulē. Tā ir unikāla un burvīga apskates vieta ar neskaitāmām aktivitāšu iespējām dažādām gaumēm – no zvaigžņu vērošanas kamieļa mugurā līdz nervus kutinošam izbraucienam, iekarojot varenās smilšu kāpas ar džipiem.

Palmu sulas "šampanietis"

Alkohols Tunisijā - kā jau musulmaņu zemē - netiek nedz reklamēts, nedz arī plaši lietots. Tiesa gan, Tunisijā daudzviet audzē vīnogulājus un dara vīnu, kas lielākoties gan tiek eksportēts, bet līdz ar to neoficiāli tomēr ir radīta iespēja baudīt arī kaut ko grādīgu. Tūristiem viesnīcās un lielākajos restorānos ir iespēja nopirkt vīnu vai vietējā ražojuma liķieri, mazākās kafejnīciņās var palaimēties pasūtīt alu.

Iekarojot tunisiešu uzticību, iespējams, tikt vēl pie kāda labuma – ierūgušas palmu sulas, kas atbilstoši raudzēšanas ilgumam iegūst attiecīgus grādus un – kā teic zinātāji - attiecīgā rūgšanas stadijā garšojot pēc šampanieša.

Pateicība Holivudai

"Zvaigžņu kari", "Angļu pacients", "Pazaudētā šķirsta meklējumos" – tā ir tikai dažas filmas, kas uzņemtas Tunisijā. Tunisieši apgalvo, ka tieši pēc Zvaigžņu karu iznākšanas uz ekrāniem pieaudzis tūristu skaits, un joprojām daudzi brauc savām acīm skatīt Zvaigžņu karu filmēšanas vietas šajā neparastajā valstī, kuras manīgajām ainavām piemīt teju vai maģisks spēks.

***

Vislabāk Tunisiju iepazīt, dodoties ceļojumā. Izdevīgus piedāvājumus meklē šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu