„Twitter” ierobežo dienā apskatāmo ierakstu skaitu (13)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Īlons Masks
Īlons Masks Foto: AP/Scanpix

Uzņēmuma īpašnieks Ilons Masks paziņojis, ka „Twitter” uz laiku ievieš ierobežojumus tvītu skaitam, ko lietotāji var izlasīt vienā dienā. Lietotāji ar neverificētiem kontiem tagad varēs izlasīt ne vairāk kā 1000 ierakstu dienā. Jauniem nepārbaudītiem kontiem ierobežojums būs 500 tvītu dienā. Verificētie konti pašlaik var izlasīt 10 000 ziņu dienā.

Verifikācija sociālajā tīklā, lai saņemtu „zilo ķeksīti”, maksā 8 ASV dolārus mēnesī, savukārt iPhone lietotājiem tā maksā 11 ASV dolārus mēnesī.

Masks sākotnēji bija noteicis stingrākus ierobežojumus, taču dažu stundu laikā pēc paziņojuma par jauninājumu tos mainīja.

Viņš teica, ka

pasākums tiek ieviests, lai cīnītos pret „ekstrēmiem datu vākšanas un manipulāciju ar sistēmu līmeņiem”.

Masks nepaskaidroja, ko šajā kontekstā nozīmē manipulācijas ar sistēmu.

„Mums tika atņemts tik daudz datu, ka tas pasliktināja parasto lietotāju pieredzi,” Masks paskaidroja piektdien pēc tam, kad „Twitter” sāka pieprasīt, lai lietotāji autentificējas, pirms sāk aplūkot saturu sociālajā tīklā. Šis solis tika raksturots kā „pagaidu ārkārtas pasākums”.

Pašlaik nav īsti skaidrs, ko Masks domā ar datu vākšanu. Iespējams, viņš ar to ir domājis automātisko liela apjoma datu nolasīšanu, ko izmanto mākslīgā intelekta uzņēmumi, tostarp tērzēšanas roboti - piemēram, Open AI ChatGPT un „Google” izstrādātā „Bard”.

Vienkāršāk sakot, datu analīze ir informācijas iegūšana no interneta. Lielajiem valodas modeļiem, ar kuriem darbojas tērzēšanas roboti, ir jāmācās no daudzām reālām cilvēku sarunām, lai radītu saturu, kas neatšķiras no parastas runas. Šim nolūkam lieliski noder miljardiem ierakstu vietnē „Reddit” un „Twitter”, un mākslīgā intelekta uzņēmumi tos aktīvi izmanto.

Taču „Twitter”, „Reddit” un citas līdzīgas platformas vēlas saņemt samaksu par šo datu izmantošanu.

Aprīlī „Reddit” vadītājs Stīvs Hafmans intervijā laikrakstam „New York Times” pauda neapmierinātību ar mākslīgā intelekta uzņēmumu rīcību.

„Reddit datu kopums ir patiešām vērtīgs,” viņš teica. „Taču mums nav vajadzības šo vērtīgo materiālu bez maksas nodot pasaules lielākajiem uzņēmumiem.”

„Twitter” jau ir sācis iekasēt maksu no lietotājiem par piekļuvi savai lietojumprogrammu saskarnei (API), ko bieži izmanto trešo pušu uzņēmumi un pētnieki, tostarp tie, kas nodarbojas ar mākslīgo intelektu.

Taču, iespējams, Maska lēmumam ir arī citi iemesli, vēsta BBC.

Piemēram, tas varētu būt veids, kā mudināt cilvēkus izmantot maksas abonēšanas pakalpojumu „Twitter Blue”. Iespējams, nākotnē tiks ieviests modelis, kurā lietotājiem būs jāmaksā par pilnu „Twitter” pakalpojumu un piekļuvi neierobežotam ziņu skaitam.

Pirms Masks iegādājās „Twitter”, verificēts statuss un „zilais ķeksītis” tika piešķirti par brīvu kontiem, kas saistīti ar slaveniem cilvēkiem un uzņēmumiem. Tagad šī funkcija ir pieejama ikvienam, taču par maksu.

Sākotnēji Maska piektdien ieviestie pasākumi paredzēja, ka verificēto kontu īpašnieki dienā varēs redzēt 6000 ierakstu, neverificētie - 600, bet jaunie nepārbaudītie lietotāji - tikai 300 ziņu.

Apvienotās Karalistes IT pētniecības organizācijas BCS eksperts Adams Leons Smits (Adam Leon Smith) šo soli nosauca par „ļoti dīvainu”, jo

„Twitter” plūsmas ierobežojumi ietekmēs uzņēmuma ieņēmumus no reklāmas.

Masks pērn pēc ilgas vilcināšanās iegādājās uzņēmumu par 44 miljardiem ASV dolāru. Viņš kritizēja „Twitter” iepriekšējo vadību un neilgi pēc uzņēmuma iegādes samazināja uzņēmuma darbinieku skaitu no nepilniem 8000 līdz aptuveni 1500.

Intervijā BBC viņš sacīja, ka atlaišanas process nav bijis viegls.

Atlaisto vidū bija arī inženieri, tāpēc samazinājumi izraisīja lietotāju neapmierinātību, kuri bažījās, ka sistēma ir nestabila.

Lai gan Masks atzina, ka izmaiņas izraisīja „Twitter” darbības traucējumus, aprīlī viņš sacīja, ka problēmas bijušas īslaicīgas un tagad vietne darbojas bez traucējumiem.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu