ASV finanšu ministre dosies vizītē uz Ķīnu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Savienoto Valstu finanšu ministre Dženeta Jelena
Savienoto Valstu finanšu ministre Dženeta Jelena Foto: AFP/SCANPIX

Savienoto Valstu finanšu ministre Dženeta Jelena ceturtdien dosies uz Pekinu, svētdien paziņojusi ASV Finanšu ministrija.

Jelenas vizīte notiek saskaņā ar ASV prezidenta Džo Baidena norādījumiem pēc viņa tikšanās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu pagājušā gada novembrī, un tās mērķis ir veicināt Vašingtonas un Pekinas dialogu, teikts viņas biroja paziņojumā.

Vizītes laikā Jelena tiksies ar augsta ranga Ķīnas valdības pārstāvjiem, lai demonstrētu nozīmi, kāda ir tiešu sakaru uzturēšanai starp abām ekonomiskajām lielvarām un to sadarbībai, risinot globālās problēmas.

Attiecības starp ASV un Ķīnu pēdējos mēnešos ir kļuvušas arvien saspīlētākas. Baidena administrācija uzskata Ķīnu par lielāko ģeopolitisko pretinieku un attiecībās ar Pekinu ieņem stingru nostāju.

Ķīnas atbalsts Krievijai, kas turpina karu pret Ukrainu, Pekinas draudi Taivānai un nerimstošais tirdzniecības karš starp abām lielvarām Vašingtonas un Pekinas attiecībās izraisa pastāvīgus konfliktus.

Jūnijā Pekinu jau apmeklēja ASV valsts sekretārs Antonijs Blinkens.

Blinkena vizīte, kas bija viņa pirmais Ķīnas apmeklējums kopš stāšanās amatā 2021. gadā, sākotnēji bija plānota februārī, bet tika atlikta, kad izcēlās diplomātiskā krīze, ko izraisīja Ķīnas novērošanas balona notriekšana virs ASV teritorijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu