Četri NASA brīvprātīgie dodas gadu ilgā izolācijā "Marsa dzīvoklī"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Dzīvojamā istaba uz "Marsa"
Dzīvojamā istaba uz "Marsa" Foto: AFP / Scanpix

Jūnija beigās komanda brīvprātīgo devās gadu pavadīt vidē, kāda, visticamāk, būs jāpiedzīvo pirmajiem cilvēkiem uz Marsa. Misijas mērķis ir uzzināt vairāk par loģistiku un cilvēka psiholoģiju, kad tas ilgtermiņā atrodas uz citas planētas.

Misija, kas nodēvēta par “CHAPEA”, ir pirmā no trīs līdz 2026. gadam plānotajām simulācijām. Katrā no tām zinātnieki cer intensīvi iemācīties, kas notiek ar cilvēku ilgstošā izolācijā uz citas planētas.

157 kvadrātmetrus lielajās telpās brīvprātīgie dzīvos, strādās, sportos, gulēs un veiks dažādus eksperimentus. Viņiem arī būs pieejama telpa ar Marsa sarkano smilšu un ainavas atdarinājumu, kur viņi varēs iziet, uzvelkot skafandru.

Brīvprātīgo komanda sastāv no četriem cilvēkiem – biologa, inženiera, ārsta un jūras spēku mikrobiologa. Viņiem būs jāiziet tādas pašas pārbaudes kā astronautiem pirms potenciālās misijas kosmosā.

“Zināšanas, kuras mēs šeit iegūsim, palīdzēs cilvēku droši nogādāt uz Marsa un atpakaļ uz mājām,” pirms brīvprātīgo došanās misijā teica pētījuma vadītāja Greisa Duglasa.

Izolācija ir tikai viens no šīs misijas aspektiem. Ar ārpasauli komanda varēs komunicēt tikai ar laika nobīdi. Ziņai, kas nosūtīta no Marsa, lai sasniegtu zemi, nepieciešamas 22 minūtes. Tikpat daudz laika vajadzīgs, lai astronauti uz Marsa saņemtu atbildi.

Brīvprātīgajiem būs jāpārtiek no sasaldētiem, žāvētiem pārtikas produktiem, kā arī jāievēro stingrs fizisko aktivitāšu plāns gluži kā īstiem astronautiem īstā misijā, raksta "Science Alert".

Pati vide, kurā dzīvos un strādās brīvprātīgie, ir radīta, izmantojot 3D printeri, kā tas, visticamāk, tiks darīts arī reālajā Marsa misijā. Protams, visu simulēt nav iespējams, piemēram, brīvprātīgo komandai nebūs jāsaskaras ar Marsa gravitāciju. Tomēr pētniekiem plānā ir sarīkot arī “pārsteiguma” ķibeles, piemēram, tehniskas problēmas ar ierīcēm vai ūdens trūkumu.

“CHAPEA1” komanda no izolācijas iznāks 2024. gada jūlijā.

FOTO: "CHAPEA1" MISIJAS BRĪVPRĀTĪGO DZĪVOJAMĀS UN DARBA TELPAS

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu