Tiesībsargs: Lai nezaudētu atbalstu mācībām, vecākiem jau laikus jāvēršas komisijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lai bērni varētu gūt atbalstu arī turpmāk, vecākiem, kuru atvases apgūst kādu speciālās izglītības programmu, vajadzētu vasarā pārskatīt dokumentus un laikus iziet pedagoģiski medicīniskās komisijas (PMK), informēja Tiesībsargs.

Viņš atzīmēja, ka šo dokumentu sakārtošana aizņem laiku, kā arī, iespējams, nepieciešams jauns atzinums, jo iepriekšējam beidzies termiņš.

Veicot atkārtotas pārbaudes, mēdz arī atklāties, ka bērnam vairs nav nepieciešama speciāli pielāgotā mācību programma, un bērns var turpināt mācības vispārizglītojošā programmā, vai nepieciešams veikt izmaiņas līdzšinējā programmā.

Tiesībsargs aicināja vērsties komisijā arī tos vecākus, kuri bērniem novērojuši grūtības mācīties. Komisijas vērtējums var palīdzēt rast risinājumu "pilnvērtīgai mācību satura apguvei".

Gadījumā, ja vecāki apšauba pašvaldības komisijas lēmumu un uzskata, ka bērns var apgūt mācību vielu pēc citas programmas, viņi var vērsties valsts komisijā, lūdzot veikt atkārtotu izvērtējumu.

"PMK lēmumi nav spriedumi uz visu mūžu, jo, pieaugot izpratnei par mācību iespējām speciālajās programmās, pieaug arī audzēkņu spējas iekļauties izglītības sistēmā," pauda tiesībsargs.

Valsts komisijas kompetencē ir sniegt atzinumu par atbilstošāko speciālās pamatizglītības vai speciālās vidējās izglītības programmu izglītojamiem ar redzes, dzirdes vai fiziskās attīstības traucējumiem no 1. līdz 12.klasei, speciālās pamatizglītības programmu izglītojamiem ar somatiskajām saslimšanām no 1. līdz 9.klasei, speciālās pamatizglītības programmu izglītojamiem ar garīgās attīstības, mācīšanās, valodas vai garīgās veselības traucējumiem no 7. līdz 9.klasei, kā arī vispārējo izglītības programmu iepriekš minētiem skolēniem.

Savukārt pašvaldību komisijas sniedz atzinumu par atbilstošāko pirmsskolas izglītības programmu vai speciālo pirmsskolas izglītības programmu, kā arī speciālo pamatizglītības programmu izglītojamiem ar garīgās attīstības, mācīšanās, valodas vai garīgās veselības traucējumiem no 1.līdz 4.klasei, kā arī speciālās pamatizglītības programmu izglītojamiem ar smagiem garīgās attīstības vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem no 1.līdz 9.klasei.

No šī gada 1.septembra pašvaldību komisiju kompetencē būs atzinumu sniegšana arī par piemērotākajām programmām 5.klašu skolēniem ar garīgās attīstības, mācīšanās, valodas vai garīgās veselības traucējumiem.

Līdz 2023.gada 9.jūnijam izsniegtie valsts un pašvaldību komisiju atzinumi par atbilstošāko speciālās izglītības programmu, izņemot speciālās pamatizglītības programmu izglītojamiem ar garīgās attīstības, mācīšanās, valodas vai garīgās veselības traucējumiem, ir derīgi bez termiņa ierobežojuma.

Atzinumi par atbilstošāko speciālās pamatizglītības programmu izglītojamiem ar garīgās attīstības, valodas vai garīgās veselības traucējumiem ir derīgi līdz 2025.gada 31.augustam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu