Par centralizēto eksāmenu rezultātiem 9.klasēm iesniegtas jau 300 apelācijas prasības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LBeddoe/Shutterstock

Valsts izglītības satura centrs (VISC) ir saņēmis jau aptveni 300 iesniegumus no skolēniem un viņu vecākiem ar lūgumiem pārskatīt kādu no eksāmenos iegūtajiem rezultātiem, informēja VISC.

Visvairāk apelāciju līdz šim saņemts par matemātikas centralizētā eksāmena rezultātiem - 216 iesniegumi. Tāpat saņemti 57 iesniegumi par latviešu valodas eksāmenu rezultātu pārskatīšanu un 38 iesniegumi par angļu valodas eksāmena rezultātiem.

Pārsvarā apelācijas ir iesniegtas par viena eksāmena pārskatīšanu, tomēr ir saņemti arī 13 iesniegumi ar lūgumiem pārskatīt eksāmenu rezultātus divos no kārtotajiem pārbaudījumiem. Par visu kārtoto pamatskolas eksāmenu vērtējumu pārskatīšanu saņemts viens iesniegums.

Tāpat VISC ir saņēmis vairāku izglītības iestāžu iesniegumus ar precizējumiem par skolēnu dalību kādā noteiktā eksāmena daļā vai papildtermiņa pārbaudījumos. Pārbaudot pieteiktos gadījumus, secināts, ka ir skolēni, kuri uz kādu no eksāmena daļām vai papildtermiņa eksāmenu nav ieradušies bez attaisnojoša iemesla.

Gadījumos, kad tiek konstatētas neatbilstības eksāmena dalībā, skolēna eksāmenā iegūtais rezultāts vai izsniegtais sertifikāts var tikt mainīts, skaidroja VISC, piebilstot, ka katrs no šiem gadījumiem tiek individuāli izvērtēts.

Ja skolēnu neapmierina centralizētajā eksāmenā iegūtais vērtējums, mēneša laikā pēc sertifikāta izsniegšanas skolēnam vai viņa likumiskajam pārstāvim ir tiesības rakstīt iesniegumu par vērtējuma pārskatīšanu. VISC tiek izveidota īpaša apelācijas komisija, kas, darbu vēlreiz izvērtējot, pieņem lēmumu par vērtējuma saglabāšanu vai mainīšanu. Apelāciju iesniegšanas termiņš par pamatskolas eksāmenu vērtējumu pārskatīšanu ir 25.jūlijs.

Šis ir pirmais gads, kad 9.klašu absolventi kārto centralizētos eksāmenus.

Visvairāk 9.klašu skolēnu - 826 - nenokārtoja centralizēto eksāmenu matemātikā, bet 1920 skolēni šajā eksāmenā ieguva vērtējumu 10-19%. Pietiekamā līmenī eksāmenu matemātikā kopumā nokārtoja 17 274 skolēni.

Ja skolēns kādā no eksāmeniem nav ieguvis vismaz 10%, tad skolēns šajā mācību gadā saņems liecību un atkārtoti kārtos noslēguma pārbaudījumus nākamā mācību gada noslēgumā.

Tiem skolēniem, kas nesasniedza 10% slieksni, valsts pārvaldes pakalpojumu portālā "Latvija.lv" vērtējums nav redzams. Vienlaikus Izglītības un zinātnes ministrija strādā pie risinājuma, lai arī šie skolēni redzētu savu vērtējumu "Latvija.lv".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu