Tiesībsargs: Ogres pašvaldības rīcība, bez skaidras argumentācijas atsakot koncertu, nav pieņemama (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesībsargs Juris Jansons
Tiesībsargs Juris Jansons Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ogres novada pašvaldības un tās aģentūras "Ogres novada kultūras centrs" (ONKC) rīcība, "bez skaidras un motivētas argumentācijas" liedzot mūziķim dalību pilsētas svētkos, neatbilst labas pārvaldības principiem, vērtē tiesībsargs Juris Jansons.

Jansons informēja, ka bija saņēmis kāda mūziķa atklātu vēstuli, kurā viņš sūdzējās par "pēkšņi liegtu iespēju" piedalīties iepriekš sarunātā koncertā Ogres pilsētas svētkos. Atbilstoši mūziķa sniegtajai informācijai, tas esot noticis saistībā ar viņa izteikumiem sociālajā medijā "Facebook" par Ogres novada pašvaldību. Iepriekš izskanējis, ka šis mūziķis ir vijolnieks Raimonds Melderis.

Tiesībsargs bija lūdzis abas iesaistītās iestādes sniegt skaidrojumu par radušos situāciju, tomēr atbilde līdz šim saņemta tikai no ONKC, kas atteikuma iemeslu skaidro ar citas atbilstoša žanra programmas izvēli.

Tiesībsarga rīcībā ir ONKC darbinieces e-pasts mūziķim, kurā šāds atteikuma pamatojums nav bijis norādīts. Nav iesniegti arī pierādījumi, ka iestāde mūziķim līdz atklātās vēstules nosūtīšanas brīdim būtu sniegusi šādu skaidrojumu par atteikuma iemesliem. ONKC nav sniegusi informāciju tiesībsargam par darbinieces detalizētākiem paskaidrojumiem un motivāciju.

Nav pieņemami, ka mūziķis oficiālo atteikuma iemeslu uzzina tikai pēc vēršanās tiesību aizsardzības iestādēs, uzsvēra Jansons. Iestādes komunikācijai ar sabiedrību, tajā skaitā ar māksliniekiem, jābūt lietišķai un profesionālai. Izvēloties māksliniekus kultūras pasākumam vai atsakot tiem, sevišķi, ja dalība jau iepriekš bijusi apsolīta, jābalstās pasākuma nolikumā un objektīvos kritērijos, par situāciju vērtējumu sniedzis Jansons.

Viņš neizslēdz iespēju, ka mūziķa publiski paustais izteikums "Facebook" varēja tikt interpretēts "kā vietējai varai nelojāls", jo pēdējā laikā "salīdzinoši bieži" saņemtas sūdzības par Ogres novada pašvaldības vadītāja Egila Helmaņa (NA) īstenotās pārvaldības raksturu un stilu. Tiesībsargs pauda neizpratni, kāpēc mākslinieciskās daudzveidības aspekts bijis svarīgs tieši šoreiz, bet mazsvarīgs iepriekšējās sešas reizes, kad mūziķis varēja uzstāties koncertos.

Papildus tam neesot saprotams, kāpēc mūziķa pretenzija pret ONKC tika izskatīta Ogres novada pašvaldības domes 31.maija ārkārtas sēdē. Atbilstoši labas pārvaldības principiem šo jautājumu būtu vajadzējis risināt iestādes līmenī pušu dialogā starp mūziķi un ONKC vadību, sevišķi ņemot vērā to, ka mūziķis atklātajā vēstulē nav paudis pretenziju pret Ogres novada pašvaldību, uzskata Jansons.

Tiesībsargs aicinājis Ogres novada pašvaldību turpmāk "stingri ievērot" normatīvo aktu prasības par atbilžu sniegšanu pēc būtības pilnā apmērā un noteiktā termiņā, norādot, ka tikai ārkārtējas nepieciešamības gadījumā, kad tas skar sabiedrības intereses, tās var izskatīt pašvaldības domes ārkārtas sēdē. Apstākļu noskaidrošanai, tiesībsarga ieskatā, būtu jāpieprasa un jāuzklausa paskaidrojumi arī no darbinieka vadības, lai izslēgtu iespējamību, ka darbinieks ir rīkojies pakļautības un paklausības apstākļos vai baiļu ietekmē.

Savukārt ONKC būtu jāpārskata un jāpilnveido iestādes komunikācijas kārtība kontekstā ar mākslinieku aicināšanu uz pilsētas publiskajiem pasākumiem, kritērijus mākslinieku dalībai šādos pasākumos, informācijas iepriekšēju saskaņošanu iestādes iekšienē pirms tās publiskas paušanas sabiedrībai. Par tiesībsarga rekomendāciju izpildi ONKC lūgts sniegt informāciju līdz šī gada 28.septembrim.

Latvijas Televīzija iepriekš vēstīja, ka Ogres pašvaldība atteikusi iepriekš sarunātu koncertu ar vijolnieka Raimonda Meldera piedalīšanos, atteikuma vēstulē kā iemeslu minot mūziķa iekļūšana pašvaldības vadības "melnajā sarakstā".

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vijolnieka Meldera rīcībā bija nonācis ONKC Attīstības un plānošanas nodaļas vadītājas Lailas Baumanes atteikums plānotajam baroka mūzikas koncertam, kas bijis sūtīts kādam citam mūziķim. Tajā bijis rakstīts: "Ziņoju, ka ar sarunātā koncerta norisi tagad ir problēma, jo Raimonds Melderis iekļuvis nevēlamo personu sarakstā un man ir norāde no vadības, ka koncerts ar viņa dalību pilsētas svētkos nav iespējams."

Vijolniekam neoficiāli tapis zināms, ka viņš iekļuvis "melnajā sarakstā", jo kādā no saviem "Facebook" ierakstiem pēc skandāla ar Ogres mēra Egila Helmaņa (NA) vēlmi Ogres muzejā ierādīt Pjotra Avena kolekcionētos porcelāna traukus kritizējis domes vadības rīcību.

Ogres novada Kultūras centra vadītāja Elīna Aupe vēstuli saukusi par pārpratumu, jo koncerts neesot bijis sarunās, bet tikai notikusi to apzināšana un honorāru noskaidrošana. Aupe, kura 2021. gada pašvaldības vēlēšanās startēja vienā sarakstā ar Helmani, arī apgalvojusi, ka no novada domes priekšsēdētāja puses neesot saņēmusi nekādas norādes, kuriem mūziķiem atļaut Ogrē uzstāties, kuriem ne.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu