Zelenskis tikšanās laikā asi kritizē Bulgārijas prezidentu (13)

TVNET/LETA/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien tikšanās laikā Sofijā asi kritizēja savu Bulgārijas kolēģi Rumenu Radevu par viņa pausto nostāju, ka karam Ukrainā nav militārā risinājuma un vairāk ieroču piegādāšana Kijivai neko neatrisinās.

"Nedod Dievs, lai jūs piemeklētu kāda traģēdija un jūs būtu manā vietā," sacīja Zelenskis. Abu prezidentu tikšanās sākums noritēja žurnālistu klātbūtnē.

"Un ja cilvēki ar kopīgām vērtībām nepalīdzētu, ko jūs darītu? Vai jūs teiktu: Putin, lūdzu, sagrābiet Bulgārijas teritoriju?" retoriski jautāja Ukrainas prezidents.

"Nē, esmu pārliecināts, ka jūs kā īsts prezidents nepieļautu kompromisu ar savu neatkarību," teica Zelenskis.

"Jūsu tiesības ir neatbalstīt palīdzību Ukrainai. Bet es ļoti vēlētos, lai jūs mani pareizi saprastu," sacīja Ukrainas prezidents.

Zelenskis kritizēja Radevu par to, ka viņš Maskavas iebrukumu nosauca par "konfliktu", nevis karu.

Ukrainas prezidents norādīja, ka Kremlis īsteno "iznīcināšanas karu pret ukraiņiem, nevis citām valstīm".

"Es arī gribu jums pateikt, ka, lai arī cik daudz jūsu armijai nebūtu munīcijas, ar to nepietiks, lai karotu ar Krievijas Federāciju. Jums ir diezgan laba armija, jums ir labi cilvēki, bet ar to nepietiek, lai cīnītos pret 160 miljoniem cilvēku," sacīja Zelenskis.

"Tāpēc ir labi dot ieročus, lai mēs varētu sevi aizstāvēt, lai karš nenonāktu pie jums," paskaidroja Ukrainas prezidents.

"Ukrainai un NATO ir jābūt kopīgām vērtībām. Citādi pat nevar būt," uzsvēra Zelenskis.

"Jūs nevarat atbalstīt Krieviju un saglabāt balansējošu pozīciju, jo Krievija grib sagraut NATO, vēlas iznīcināt Eiropu un Eiropas Savienību, tie ir tās mērķi. Vai jūs mani saprotat?" sašutumu pauda Ukrainas prezidents.

Zelenska teiktais Radevu acīmredzami samulsināja un viņš lūdza žurnālistus atstāt telpu.

Jau vēstīts, ka tikšanās laikā Bulgārijas prezidents paziņoja, ka Krievijas un Ukrainas karam nav militāra risinājuma un būtu jācenšas panākt mieru.

"Vadošajiem centieniem jābūt vērstiem uz miera nodibināšanu. Mēs neesam izmantojuši visus diplomātijas līdzekļus. Karš notiek Ukrainas teritorijā, un tas iegūst jaunus apmērus, pārsniedzot Ukrainas robežas. Tas attiecas gan uz sociālajām, gan ekonomiskajām attiecībām," sacīja Radevs.

"Šim konfliktam nav militāra risinājuma," piebilda Bulgārijas prezidents. Viņaprāt, Krievijas un Ukrainas karš "pārvēršas par novājināšanas cīņu", un izsmelta tiek ne tikai Kijivas, bet arī Eiropas valstu ekonomika, vienlaikus "saasinot sociālo spriedzi". Radevs sacīja, ka vairāk ieroču piegāde Ukrainai tikai sarežģītu miermīlīgu kara risinājumu.

"Jau pusotru gadu mēs gaidām risinājumu, bet redzam, ka tas nenāk. Šajā saistībā ir svarīgi pievērst uzmanību konsekventiem centieniem panākt deeskalāciju, pamieru, izmantojot miermīlīgus diplomātijas līdzekļus. Es zinu, cik tas ir grūti. Es ceru, ka drīzumā mēs redzēsim miermīlīgu risinājumu, jo īpaši ņemot vērā mūsu tautu dziļās vēsturiskās saites," paziņoja Radevs.

Rezumējot savas pārdomas par situāciju, Bulgārijas prezidents pavēstīja, ka "vadošajiem centieniem" vajadzētu būt panākt mieru Ukrainā. "Mēs dzirdam vārdu "uzvara". Mēs vēlamies dzirdēt vārdu "miers". "Es uzskatu, ka mēs neesam izmantojuši visus diplomātijas līdzekļus šajā virzienā," viņš piebilda.

Tikšanās laikā ar Ukrainas prezidentu Radevs arī paziņoja, ka viņš ir pret munīcijas nosūtīšanu Kijivai, jo drošības situācija Bulgārijā radot bažas.

Radevs, kurš ir bijušais Bulgārijas gaisa spēku pavēlnieks, prezidenta amatā ir kopš 2017.gada.

2021.gadā Radevs izraisīja diplomātisko skandālu, paziņojot, ka "Krima pašlaik atrodas Krievijā". Radevs teica, ka Rietumu noteiktās sankcijas Krievijai saistībā ar tās agresiju Ukrainā un Krimas aneksiju nesniedz gaidītos rezultātus un ka "ir ļoti svarīgi ārpolitikā būt pragmatiskiem". Protestējot pret šiem izteikumiem, Ukraina atsauca uz konsultācijām savu vēstnieku Bulgārijā.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu