Stoltenbergs: Ukraina kļūs par NATO dalībvalsti, kad "sabiedrotie vienosies un izpildīsies nosacījumi" (1)

Tiešraides arhīvs
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs Foto: AFP/SCANPIX

Noslēdzoties pirmajai NATO samita Viļņā dienai, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs preses konferencē stāstīja par līdz šim pieņemtajiem lēmumiem.

Stoltenbergs preses konferencē atkārtoja jau pirms samita izziņoto pakotni, kas sastāv no trim elementiem: Ukrainas bruņoto spēku savietojamība ar NATO standartiem, Ukrainas-NATO Padome, Dalības rīcības plāna (MAP) prasību neattiecināšana uz Ukrainu. Ukraina tiks uzaicināta pievienoties NATO, kad "sabiedrotie varēs vienoties un izpildīsies nosacījumi", sacīja Stoltenbergs. 

Stoltenbergs aizstāvēja NATO valstu pieņemto formulējumu, norādot, ka trīsdaļīgā pakotne sniedzot gan praktisku labumu, gan arī tuvinot Ukrainu dalībai NATO. "Kopā ņemti, tie veido spēcīgu vēstījumu Kijivai," uzsvēra Stoltenbergs. 

Žurnālisti uzdeva jautājumus par Zelenska šodien pausto kritiku, ka formulējums nenosaka laika nogriezni, kādā Ukraina varēs pievienoties NATO. Stoltenbergs turpināja aizstāvēt lēmumu. "Nekad nav bijis vēl spēcīgāka vēstījuma no NATO," viņš uzsver. Viņš norādīja, ka šie jautājumi vienmēr esot balstīti uz nosacījumu izpildi, nevis termiņiem. 

"Paskatoties kartē, redzat, ka Baltijas reģiona aizsardzības iespējas ir krietni uzlabojušās, kad Somija un Zviedrija pievienojas NATO," par NATO austrumu flanga aizsardzību teica Stoltenbergs. 

Komunikē būs norādīts, ka Ukrainai vairs nav vajadzības pēc Dalības rīcības plāna (MAP), jo tā ir parādījusi savas spējas un ir attīstīta tās bruņoto spēku savietojamība ar NATO standartiem, jo Ukraina kopš kara sākuma saņem Rietumu tehnika un rietumvalstis apmāca tās karavīrus. "Tas pavirza Ukrainu tuvāk dalībai NATO," teica Stoltenbergs.

Piesauktie "nosacījumi" esot aprakstīti NATO līguma 10.pantā, kā arī par jebkuras jaunas valsts uzņemšanu būs jānobalso visām esošajām NATO dalībvalstīm.

NATO samits Viļņā norisinās 11. un 12.jūlijā. Tā laikā notiek NATO dalībvalstu līderu sanāksmes valsts un valdību vadītāju, ārlietu ministru un aizsardzības ministru līmenī. Samits noslēgsies ar gala paziņojumu, par ko dalībvalstīm izdevies vienoties. Pēc samita runu teiks ASV prezidents Džo Baidens.

Seko Viļņas samitam TVNET teksta tiešraidē!

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu