Kā tikt pie ideāla zāliena: 5 kļūdas, ko mauriņš tev nepiedos

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Mēdz teikt, ka zāliens ir mājas vizītkarte! Vai tas tā ir, jālemj katram pašam, tomēr nevar noliegt zāliena estētisko nozīmi piemājas teritorijā. Tieši tāpēc svarīgi ir apzināties, kā mēs pat negribot savam piemājas zālienam varam nodarīt pāri. Kādas ir biežākās mūsu kļūdas mauriņa izveidē un kopšanā? Un kāds ir visīsākais ceļš uz skaistu piemājas mauriņu?

Skaista piemājas zāliena iekopšanai ir nepieciešams kas vairāk par laistīšanu un regulāru pļaušanu. Tā prasa zināšanas, prasmes un pieredzi, tāpēc par piecām izplatītākajām kļūdām, kuras pieļaujam, iekopjot mauriņu, jautājām dārzniecei Ilzei Dauginai. 

"Zaļš, vienmērīgs, skaists mauriņš ir rūpīga un regulāra darba rezultāts. Tas prasa kārtīgu augsnes sagatavošanu pirms sējas, pareizu sējas normu un kvalitatīvu sēklas maisījuma izvēli, rūpīgu laistīšanu un pareizu un regulāru pļaušanu," par sapņu mauriņa izveidi stāsta  pieredzējusī dārzniece Ilze Daugina. "Ja to visu ievērosi - varēsi lepoties ar paša iekopto, skaisto piemājas mauriņu!"

1. kļūda: nepareiza vietas izvēle un pavirša augsnes sagatavošana

Cilvēki bieži iedomājas, ka zāle augs visur, tomēr ir vietas, kur tā var nedaudz nīkuļot. Taču mūsdienās veikalu piedāvājumos ir plašs klāsts ar dažādu zālienu sēklām - ēnainām vietām, pārlieku smilšainām utt. 

Tomēr jāņem vērā, ka zāle ir sauli mīlošs augs!

"Vienmērīga gaisma zālei būs vislabākais. Ēnā zāliens neizaugs tik skaists kā saulē, protams, ar nosacījumu, ka notiek regulāra laistīšana. Zāle arī sliktāk augs zem kokiem, kur ir ēna un sakņu konkurence. Tāpat zālienam nepatiks pie dobju malām, kur krūmi gulsies pāri zālei," par vietas izvēli stāsta dārzniece. 

Ļoti svarīga ir arī augsnes sagatavošana zāles sējai. "Nereti cilvēki pret to izturas vieglprātīgi, bet ir jāzina svarīgas nianses. Zāliena augsnes kārtai ir noteikti jābūt 10-15 cm augstai. Augsnei ir jābūt  "izķemmētai" ar grābekli vai aeratoru, jānodrošina, ka zāles sakņu sistēmai labāk tiek pievadīts skābeklis. Pirms sēšanas augsne ir jāielabo, jāizlīdzina un jānoblietē tā, lai pēdas negrimst dziļāk par 1 cm," uzsver Ilze Daugina. 

Foto: Shutterstock

2. kļūda: Nevienmērīga zāliena mēslošana un NPK nepārzināšana

Nākamais solis ceļā uz ideālu zālienu ir mēslojuma uzkaisīšana. "Augsnes pH līmeni var noteikt pēc analīzēm. Jāzina, ka ideālais pH līmenis būs no 6,5 līdz 7. Kad tas ir zināms, augsnē jāiestrādā vajadzīgais mēslojums," secību stāsta Daugina. "Piemēram, skābas augsnes gadījumā, kad pH < 5,5, pirms zāliena sēšanas obligāti augsne jākaļķo."

Kļūda, ko pieļauj, ir minerālmēslu kaisīšana ar rokām. Minerālmēslu granulas ir mazas un ir viegli kļūdīties ar daudzumu katrā lokācijā - tā nav iespējama vienmērīga izkliedēšana. Tāpēc ir pieejamas speciālas kaisāmās iekārtas, kurās minerālmēslus ieber tvertnē un, tiem birstot uz lāpstiņām, notiek vienmērīga granulu izsviede.

Kā vēl vienu kļūdu dārza eksperte min minerālmēslu sastāva nezināšanu. "Mēslojumam būtiski ir saturēt slāpekli, fosforu, kāliju un citus mikroelementus jeb ar NPK:

  • N - slāpeklis. Zaļajai masai, zāles augšanai. Svarīgs pavasarī un pie sējas;
  • P - fosfors. Sakņu sistēmai, gan sējot, gan visu gadu;
  • K - kālijs. Stiprina auga šūnas, sekmē barības vielu uzkrāšanos, palīdz grūtos apstākļos. Rudenī palīdz sagatavoties ziemai.

Pavasaris ir svarīgākais mēslošanas laiks, bet, ja mēslo arī rudenī, tad sastāvā nedrīkst būt slāpeklis, jo tas veicinās zaļās masas augšanu, nevis nobriešanu ziemai, kas, savukārt, veicina puves veidošanos zem sniega," uzsver dārza eksperte.

"Nevajag samulst no NPK nepārzināšanas, jo veikalos ir iespējams iegādāties speciālu augsni zālienam un arī mēslojumu. Tāpēc iesaku izvēlēties jau gatavu mēslojumu, kas tad neliks lauzīt galvu par NPK," iesaka dārzniece. 

Svarīgi par mēslošanu!

  • Zālienu ieteicams mēslot 3-4 reizes gadā.
  • Pirmā mēslošana iesakāma veikt jau pavasarī, bet, ja mēslo arī rudenī - tad bez slāpekļa (N) sastāvā.
  • Ja pēc mēslošanas nav gaidāms lietus, tad tā ir noteikti jāaplaista pašiem.
Foto: Shutterstock

3. kļūda: neticība sēklu maisījumiem

Lai gan viens no zāliena skaistuma etalona vārdiem ir "vienmērība", tas nekādā gadījumā neattieksies uz zāliena sēklām.

Zāliena veidošanai ir ļoti svarīgi atrast piemērotākās sēklas. Zāle var augt visur, arī ēnainā vai smilšainā vietā, tikai jāatrod pareizais risinājums. Pašu spēkiem tiešām ir iespējams izveidot skaistu zālienu!

"Veselīgs zāliens nozīmē sēklu maisījumu, kas palīdzēs mauriņam izturēt nelabvēlīgus laika apstākļus - karstumu, sausumu, lietusgāzes. Sēklu maisījumā ir dažādas sēklas ar dažādām īpašībām un attiecīgi optimālajiem augšanas apstākļiem, proti, ir zāliens, kas piemērots intensīvai lietošanai, ir zāliens, kam piemērotas saulainas vietas, un ir tāds, kas labi augs pusēnā, utt. Tāpēc, ja neesat speciālisti, nekļūdīgi būs izvēlēties jau gatavu sēklu maisījumu," iesaka Ilze.  "Galvenais iepazīties ar kopšanas prasībām, lai tās sakrīt ar jūsu iespējām. Tālāk tad tikai vienmērīgi un atbilstoši normai sēt," stāsta dārzniece. 

Svarīgi par sēklām!

  • Zālienu var sēt no agra pavasara līdz pat rudenim.
  • Viena kvadrātmetra augsnes apsēšanai izlieto vidēji 20-40 gramu sēklu.
  • Zāliens sadīgst 2-4 nedēļu laikā.
  • Vislabākais laiks, kad sēt, - īsi pirms lietus un bezvējā.
  • Jālaista, lai augsne saņem mitrumu līdz 2 cm dziļumā.
Foto: Shutterstock

4. kļūda: pārcenšanās vai skopošanās ar ūdeni 

Lai gan katram zālienam ir savas unikālās vajadzības, viena lieta, kas nepieciešama daudz un visiem zālieniem, - tā ir regulāra laistīšana visu augšanas sezonu!  Ja laika apstākļu dēļ zāliens nav saņēmis nepieciešamo ūdens daudzumu, tas noteikti ir kārtīgi jālaista. Īpaši karstos laika apstākļos zāle var ļoti ātri izkalst - pietiek ar vienu dienu, lai zālīte jau "izdegtu", turklāt zāle, kas pēc tam ataugs, būs nīkuļojoša un ar laiku padosies nezālēm.

"Galvenais zāliena laistīšanā - var retāk, bet jālej ir kārtīgi, pat 20-40 minūtes vienā vietā. Bet svarīgi arī, lai neveidojas peļķes, kas var aizskalot barības vielas," uzsver eksperte.  

Svarīgi ūdeni izsmidzināt smalki, nepieļaujot peļķes un sēklu atsegšanos. 

Svarīgi par laistīšanu! 

  • Vienā laistīšanas reizē uz zāliena kvadrātmetru vajag aptuveni 20–30 litru ūdens.
  • Tikko sētam zālienam obligāta ir regulāra laistīšana, lai zemi samitrinātu 2 cm dziļumā.
  • Līdz 20 cm dziļumam augsnei jātop mitrai.
  • Zālienam patiks, ja to laistīs retāk un ilgāk, nevis bieži un sekli.
  • Labvēlīgākais laiks laistīšanai - agrs rīts!
Foto: Shutterstock

5. kļūda: aplama pļaušanas biežuma vai atstātā zāles garuma izvēle

Viena no biežākajām kļūdām, ko pieļauj, kopjot savu piemājas zālienu, ir pārāk īsa zāles nopļaušana. Cilvēkiem maldīgi šķiet, ka viņi ietaupīs laiku un enerģiju, ja nogriezīs pēc iespējas vairāk zāles, atstājot mauriņu pavisam īsu.

Šis mīts, ka tā tu samazināsi vajadzību pļaut, principā iznīcina tavu zālienu. Sakņu sistēmas paliek seklas, kas nozīmē, ka zāliens nespēj uzņemt vajadzīgās barības vielas.

Tātad, cik garai ir jāpaliek zālei?

"Svarīgi nepļaut vairāk par 1/3 no kopējā zāles garuma, tāpēc būtiska ir regulāra pļaušana, lai zāliens nav pāraudzis," uzsver Ilze Daugina. "Izņēmums ir karstais laiks, kad pļauj augstāk un retāk. Ja nav laistīšanas sistēmu, tad karstā, bezlietus periodā jāizvērtē pļaušanas vajadzība, jo bez ūdens zāliens izdegs."

Dārza iekopšanas konsultante arī piebilst, ka labāk neriskēt pļaut zemāk par 3,5 cm. "Tas gan neattiecas uz tiem zālieniem, kam tas paredzēts, bet citkārt var nopļaut zāles augšanas punktu un tad nekas vairs neaugs," brīdina Daugina. 

Svarīgi par pļaušanu!

  • Pirmo reizi zālienu pļauj, kad tas sasniedzis 8-12 cm augstumu.
  • Zālienu visbiežāk pļauj apmēram 3–5 centimetru augstumā.
  • Skaists, labi mēslots mauriņš jāpļauj 3-4 reizes nedēļā.
  • Jo retāk pļausi un kopsi, jo cietāks būs tavs mauriņš!
  • Katru reizi jāmaina pļaušanas virziens, lai ar laiku neveidojas strīpas.
  • Jāseko līdzi, lai pļaujamās mašīnas asmeņi ir pietiekami asi, citādi zāles stiebri tiek noplēsti un mauriņš kļūst gaišs.

"Katrā ziņā piemājas zāliena vai mauriņa iekopšana nav tik sarežģīta kā sākotnēji var likties. Specializētos veikalos ir profesionāli konsultanti, kuriem arī vajag uzticēt savus jautājumus par nezināmo, lai galu galā jūsu māju rotā skaists un veselīgs zāliens!" novēl eksperte. 

Raksts tapis sadarbībā ar būvmateriālu veikalu "Kurši". 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu