Nausēda: ASV klātbūtne Lietuvā stiprina mūsu drošību

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP

Bez ASV līderības nebūtu iespējama transatlantiskā vienotība, trešdien, 12. jūlijā paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Šodien plašā telpa no Vašingtonas līdz Viļņai ir integrēta politiski, ekonomiski un atbilstoši kopīgajām vērtībām. To vieno arī nepārraujamas kolektīvās aizsardzības un drošības saites, par ko mēs vēlreiz pārliecinājāmies Viļņā notikušajā NATO samitā," sacīja Nausēda runā Viļņas Universitātē, kuru viņš teica pirms ASV prezidenta Džo Baidena runas.

"Nekas no tā nebūtu iespējams bez iedvesmojošās Savienoto Valstu līderības. Tas nebūtu iespējams bez mūsu amerikāņu draugu idejām, resursiem un milzīgajām pūlēm," norādīja Nausēda.

"Un šodien, kad Krievijas nežēlīgā militārā agresija draud samīdīt demokrātiju un nāciju brīvu pašnoteikšanos mūsu reģionā, Savienotās Valstis nestāv malā," viņš uzsvēra.

"Mēs sveicam viņu ne tikai kā citas valsts vadītāju. Mēs sveicam viņu ar atvērtām sirdīm un atplestām rokām kā tuvu draugu un sabiedroto. Gadu gaitā mēs ar vislielāko cieņu esam vērojuši viņa nenogurstošo darbu brīvības labā. Šodien šeit kopā ar mums ir ASV prezidents Džo Baidens, un mums ir lieliska iespēja pateikties viņam un visai ASV tautai," par ASV prezidentu sacīja Nausēda.

Viņš arī uzsvēra, ka ASV klātbūtne Lietuvā "stiprina mūsu drošību", savukārt ASV palīdzība Ukrainai "stiprina tās spēju pretoties okupantam".

Pēc Nausēdas teiktā, ASV aktīva iesaistīšanās Lietuvas aizsardzībā "ļauj mums mazināt ilgtermiņa draudus, kurus mēs pārāk labi zinām no vēstures".

"Kopā ar Savienotajām Valstīm mēs esam pārliecinātāki par savu rītdienu. Un, veidojot šo rītdienu, mēs bieži balstāmies uz Amerikas piemēru," sacīja Lietuvas prezidents.

Jau ziņots, ka Baidens pēc NATO samita teica runu Viļņas Universitātē, kurā uzsvēra, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir kļūdījies, domājot, ka ar karu Ukrainā izjauks NATO vienotību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu